23/06/2012

Doğu Akdeniz'de Yeni Kriz: Suriye Türk Jetini Düşürdüğünü İddia Etti

Güncelleme: Radikal gazetesinde Deniz Zeyrek imzasıyla 10 Temmuz günü yayınlanan haber, konuyla ilgili kuşkuları dile getirmiş durumda. Uçağın vurulmamış olma ihtimali gün geçtikçe güçleniyor. Bu nedenle yazının başlığını, içeriğine dokunmadan değiştirme ihtiyacı hissettim.A. M (10.07.2012)


Dün (22 Haziran) foto keşif uçuş görevi için saat 1030'da Malatya Erhaç 7. Ana Jet Üssü'nden kalkan, 173'ncü Filo'ya bağlı bir RF-4ETM ile, saat 1158'de, Hatay'ın güneybatısında, deniz üzerinde iken iletişim kesildi.

Doğu Akdeniz'deki durum ve Suriye ile gerginleşen ilişkiler, olayı bir anda hızla büyüme ve kontrolden çıkma riskine sahip bir kriz haline getirdi. Uçağın nasıl ve nerede düşmüş olduğuna ve pilotların durumuna dair çok uzun bir süre hiç bir resmî kanaldan bir açıklama gelmedi.

Ne var ki, gece saatlerine doğru, Türk hükümetinin ve Suriye askeri sözcüsünün açıklamaları, olayın seyrini değiştirdi. Suriye tarafı, uçağın çok alçaktan ve yüksek süratle uçtuğunu, Suriye hava sahasını ihlal etmesini müteakip sahile 1km kala uçaksavar topçusu ile vurulduğunu ve Lazkiye açıklarında sahilden yaklaşık 8mil uzakta denize düştüğünü açıkladı. Pilotların akıbeti ile hala belirsizliğini korumakta. Son 24 saat içinde pilotların kayıp olduğu, sağ salim kurtarıldıkları ve Suriye'nin elinde rehin oldukları da dahil çok fazla çelişkili haber geçildi. Türk ve Suriye unsurlarının müşterek bir arama kurtarma (A/K) harekâtı icra edildiği bilgisi de mevcut. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre Türk Deniz Kuvvetleri'nin dört adet hücumbotu, bölgede A/K helikopterleri ile birlikte görev yapıyor.

Konu hem askeri / teknik, hem hukuki hem de siyasi yönleri ile oldukça karışık ve ne yazık ki devletimizin bilgi akışındaki ataleti ve zaafiyeti nedeniyle spekülasyona son derece açık. Spekülasyon ve günah alma mayınları ile dolu bir tarlada adım atmaya çalışarak edindiğim ilk izlenim ve değerlendirmelerim şu şekilde:



Askeri / Teknik Değerlendirme


Düşen Uçak Hakkında

Her ne kadar resmi açıklamalarda birebir "RF-4E" ifadesi kullanılmamış olsa da, "Malatya Erhaç'tan kalkan keşif görevli F-4E" bilgisi, düşen uçağın bir RF-4E Phantom II olduğuna işaret ediyor. Türk Hava Kuvvetleri, 1978 - 1980 yılları arasında Peace Diamond II projesi ile ABD'den 8 adet, 1992 - 1994 yılları arasında ise Kaan projesi ile Almanya'dan 46 adet RF-4E Phantom II tedarik etti. ABD'den alınan uçaklar yeni üretim idi; Almanya'dan gelen uçaklar, teslimattan önce kapsamlı bir iyileştirme ve bakımdan geçti ve 14 adedi yedek parça kaynağı olarak kullanıldı. Sonuçta toplam 40 adet RF-4E, 113 ve 173 keşif filolar tarafından uzun süre aktif bir biçimde kullanıldı.

Zamanla faydalı hizmet ömrünün sonuna gelen RF-4E'ler hizmet dışına çıkartıldı ve kalan RF-4E'lerden 18 adedi, "Işık" projesi ile ASELSAN ve Eskişehir 1'nci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı (ABMK) tarafından aviyonik modernizasyona tabi tutuldu. Proje ile uçakların muhabere, seyrüsefer sistemleri ile füze ikaz ve özsavunma sistemleri yenilendi, modern seviyelere getirildi. Uçaklara takılan AN/ALQ-178(V)3 radar ikaz sistemi halen F-16 Block 40 ve  F-4E 2020 Terminator uçakları tarafından da kullanılmakta.

Işık projesi Haziran 2010'da tamamlandı ve modernize edilen uçaklar RF-4ETM olarak adlandırılarak büyük çoğunluğu 173., bir kısmı ise 113. Filolarda hizmete girdi.

Bu arada Türk Hava Kuvvetleri, 4-5 Haziran 2011'de İzmir'de düzenlenen Hava Gösterisi'nde, bir kanat altında HGK (Hassas Güdüm Kiti), diğer kanat altında ise KGK (Kanat Güdüm Kiti) INS/GPS hassas güdümlü bombalar ile donatılmış bir RF-4ETM sergilemişti. Bu, normalde silahsız uçan ve hatta slogan olarak "Yalnız, Silahsız, Korkusuz"u kullanan RF-4E'lere silah taşıma kabiliyeti kazandırıldığı şeklinde yorumlandı.

RF-4E modernizasyonunun ikinci aşaması olarak da, TARP (Turkish Aerial Reconnaissance Programı; Türk Havadan Keşif Programı) yürütüldü. Türkiye'nin, Barış Kartalı ve Heron ile birlikte en önemli ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance; İstihbarat, Gözetleme, Keşif) projelerinin başında gelen TARP ile, RF-4E uçaklarına çok uzun menzil ve yüksek irtifadan, yüksek çözünürlüklü keşif gözetleme kabiliyeti sağlayacak podlar tedarik edilecekti. Projenin bir başka son derece stratejik boyutu ise, söz konusu sistemlerin, topladıkları tüm istihbaratı, gerçek zamanlı olarak yer istasyonuna aktarabilmesi, böylelikle anlık istihbarat ve keşif ihtiyaçlarına cevap verilebilmesi idi.

TARP projesinde ana yüklenici olarak seçilen İsrailli Elbit ve Elta firmaları ile 24.12.2008 tarihinde USD300 milyonluk bir sözleşme imzalandı. Proje kapsamında 5 adet Elbit LOROP-IR Condor II PRESS, 2 adet Elta EL/M-2060P SARENS, 1 adet sabit Görüntü Kıymetlendirme Sistemi, 2 adet taşınabilir Görüntü Kıymetlendirme Sistemi, 3 adet yer Data Link Terminali, 3 adet Haberleşme Şelteri tedarik edilecekti. Ancak Mavi Marmara krizi ve akabinde kopan ilişkiler nedeniyle proje, İsrail tarafından, teslimata başlamadan iptal edildi.

TARP projesinin iptal edilmesi nedeniyle, RF-4ETM uçakları sadece makinalı tüfek haznelerindeki ıslak fotograf kamerası ve eski teknoloji KS-146 LOROP podları ile görevlerine devam etmek zorunda kaldı. Çözünürlük ve sürat açısından oldukça yetersiz olan bu sistemlerin, modern tehditlere karşı etkinliği soru işareti. Öte yandan bu sistemler, uzun menzilli olmadığı için, uçaklar istihbarat toplayacakları bölgenin oldukça yakınına gitmek zorunda kalabiliyorlar.

RF-4E uçakları, görevleri icabı oldukça farklı şekillerde uçabiliyorlar. Uçuş görevlerinde sıklıkla diğer savaş uçaklarının refakatini kullandıkları gibi, bazı durumlarda tek başına da uçabiliyorlar. Ayrıca görüntü alınacak bölgedeki muhtemel tehdit niteliğine göre bu refakat uçakları hava - hava ya da hava - yer silahları ile de donatılabiliyor. Söz gelimi Kandil üzerinde foto keşif görevi icra edecek bir RF-4ETM'nin refakatinde hava - hava değil, hava - yer görevli bir başka uçağın uçması daha makuldur.


Suriye'nin Hava Savunma Kapasitesi

2006 - 2007'den bu yana hava savunma ve erken ihbar sistemlerine büyük yatırım yapan Suriye, hava kuvvetlerinin aktif savaş uçaklarının büyük kısmını, İsrail tehdidine karşı güney sınırlarına kaydırmış durumda. Dolayısıyla kuzey kesimlerinde, teknolojik olarak kendisinden çok daha üstün Türk Hava Kuvvetleri'ne karşı yegâne silahı, hava savunma sistemleridir. Suriye'nin açık kaynaklarda yer alan bilgilere göre hava kuvvetleri ve hava savunma sistemlerinin yaklaşık dökümü şu şekilde (Kaynak: The World Defence Almanac 2012, Mönch Publishing):

Hava Kuvvetleri

2 taktik saldırı filosunda 20 adet Su-24 Fencer
9 av önleme filosunda 150 adet MiG-21F Fishbed
5 av önleme filosunda 70 adet MiG-23 Flogger
2 av önleme filosunda 40 adet MiG-29 Fulcrum
2 av önleme filosunda 20 adet MiG-25 Foxbat
5 yer saldırı filosunda 40 adet MiG-23BN Flogger
3 yer saldırı filosunda 40 adet Su-20 / 22 Fitter

Hava Savunma Birlikleri

Toplam 21 tugayda SA-2, SA-3, SA-5, SA-6, SA-8 ve SA-9 hava savunma füze sistemleri. Ayrıca çok sayıda ZSU-23-4 Şilka ve 36 adet modern Pantsir S1E kundağı motorlu uçaksavar topçusu; çok sayıda SA-7 omuzdan ateşlenen uçaksavar füzesi.

Bu unsurlarına ilaveten Suriye bir süredir erken ihbar ve ikaz sistemlerine de büyük yatırım yapmakta. En son geçtiğimiz sene Rusya'dan Avtobaza ELINT / SIGINT elektronik istihbarat sistemi almıştı. Bu sistemin, yönetime karşı ayaklanan isyancıların iletişimini ve konumlarını tespit etmek için kullanıldığı iddia edilmişti.


Olay Nasıl Olmuş Olabilir?

Bu konuda henüz hiçbir taraftan net, doyurucu ve teyit edilmiş bir açıklama gelmedi. Bu da, spekülasyon ve dezenformasyonun artmasına neden oluyor. Bu sarmala girmek istemiyorum ancak bazı tahminlerimi de paylaşmadan geçemeyeceğim.

Öncelikle,

Uçağın kalktığı Erhaç Hava Üssü ile düştüğü Lazkiye açıklarında çok kabaca 350 - 400km civarında kuş uçuşu bir mesafe var. Uçağımız saat 1030'da kalkış yapıyor ve  Hatay açıklarında temas kesildiği sırada saat 1158. Yani arada yaklaşık 1.5saatlik bir süre var.

Senaryo 1: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail'in Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmaları ve ilgili kriz neticesinde, Türk Hava ve Deniz Kuvvetleri, bölgedeki keşif gözetleme faaliyetlerini artırmıştı. Uçak bölgeye giderken ya da bölgedeki görevinden dönerken vurulmuş olabilir. Süre ve mesafe göz önünde bulundurulursa, ikinci seçenek daha muhtemel gibi görünüyor. Uçağımız dönüş bacağında iken Suriye hava sahasına çok yaklaşmış ya da ama kasten (ikinci bir görev kapsamında), ama yanlışlıkla Suriye hava sahasını ihlal etmiş olabilir.

Senaryo 2: Uçağımız, Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını gözetleme görevi ile havalanmış olabilir. Bu kapsamda bir hava ihlali gerçekleşmiş olabilir.

Senaryo 3: Uçağımız Suriye hava sahasının çok yakınına gelmiş ancak ihlal etmemiş olabilir. İki ülke arasındaki neredeyse kopam noktasına gelmiş ilişkiler ve gerilen sinirler nedeniyle Suriye hava savunması alelacele ateş açmış olabilir. Zira Suriye, 2007 yılında İsrail'in saldırısında çok kötü bir sınav vermişti ve bu utanç verici olayın baskısı, İsrail'in İran'a karşı gerçekleştirmesi beklenen hava saldırısının stresi ile birleşmiş olabilir. Başka bir deyişle, Suriye hava savunması, Akdeniz'den alçak irtifadan ve yüksek süratle kendisine doğru uçmakta olan bir jeti, İran'ı bombalamaya giden bir İsrail uçağı gibi algılamış olabilir.


Sonuç ve Değerlendirme

Türk Hava Kuvvetleri'nin ISR kabiliyeti, kötü yönetilen İsrail gerginliği nedeniyle iptal edilmiş çok önemli projeler nedeniyle akamete uğramış durumdadır. Türkiye'nin gerçek zamanlı ve modern bir keşif, gözetleme ve havadan istihbarat sistemi bulunmamaktadır. Teknolojisi eski, yetersiz sistemler ile ateş çemberinin ortasında görev ifa edilmeye çalışılmakta, kelle koltukta uçulmaktadır. İsrail ile ilişkiler bu denli bir zaafiyet ve ulusal güvenlik riski oluşturmadan da belli bir seviyeye indirilebilirdi ve indirilmeliydi.

Suriye ile abartılı bir hezeyan ile koparılan ilişkiler, bu ülkeyi her an Türkiye'den bir saldırı ya da tahrik bekler hale getirmiş, bu ülkenin hem yönetimini hem de halkının ekserisini Türkiye'ye düşman etmiştir. RF-4'ümüz hava sahasını ihlal etmiş olsun ya da olmasın, Suriye yönetimine çok büyük bir psikolojik koz verilmiştir.

Ve hepsinden önemlisi,

Benim iki adet kahramanım, 24 saattir kayıptır.


Olayın hukuki, siyasi ve stratejik boyutunuda ayrı bir yazı ile incelemeye çalışacağım. Ancak konunun sıcaklığı sağlıklı bir değerlendirme yapmayı güçleştiriyor.

60 yorum:

Adsız dedi ki...

Bölgesel güç olacaksanız, her türlü riski göze almanız gerekmektedir. TARP projesi böyle bir krize rağmen devam ettirelemezdi zaten hiç bir proje 9 vatandaşımızdan değerli değil, ayrıca tarp projesi de şu anda başka bir şekilde devam ettiriliyor\ettirilecek. Türkiye bölgesinde güçlenmesine devam edecektir. Geri dönüş olamaz. Bence beklemesinin sebebide pilotlarımız ve uçağın enkazının alınması. İsrail olayında olduğu gibi kaybedeb Suriye olacaktır.

Adsız dedi ki...

Bölgesel güç olmakmış... Bu Devlet bölgesel bir güçtü. Şimdi bölgesel bir figüran oldu. Devlet kurumlarını işlemez hale getirerek mi, ordunun komuta kademelerinin yarısını içeri atarak mı bölgesel güç olunacak? Bu devlet bölgesinde var olmaya devam edecek mi, ayakta kalacak mı yoksa federatif bir yapıya dönüştürülerek küçültülecek mi? Asıl üzerinde durulması gerekenler bu.

Adsız dedi ki...

Evet kimsenin takmadığı bölgesel güçtü, korkudan komşularıyla ticaret yapamayan bir ülke, vara yoka israil ile iş yapan ülke şimdi ise ortadoğudan,orta asyaya,afrika ya,güney amerikaya kadar iş yapan bayrak gösteren ülke oldu. Artık herkesin işini yaptığı bir ülke Türkiye,

Adsız dedi ki...

^Durmak yok, mental masturbasyona devam...

Adsız dedi ki...

Cok degil, 15 sene kadar önce Güney Kibris'a rest cekerek S-330 füzelerini Kibris'a konuslandirmak yerine Girit Adasi'na hapseden Türkiye'nin mevcut 10 senelik iktidarda geldigi caydiricilik noktasina bakin, tam bir rezalet.
"Jinekoloji uzmanligina" soyunan basbakanimiz 4+4+4 imam hatip sistemi ile ugrasacagina, din tüccarligi yapacagina su kirmizi cizgilerimizi bir belirleyiverse?
Ama nerde, gecmiste sucuk ticareti yapmis, onunla övünüyor ama general ve subaylarin yüzlercesi iceride icinden oh cekiyor.
Böyle heykellere degil, caydiriciliga bilmem ne yapilir, hadi ordan sende. Bölgesel gücmüs, kagittan güc..

Adsız dedi ki...

ben işin birazda siyasi ve hukuk yönüne bakmak istiyorum. balyoz davasındaki senaryolardan birisinde yunanistanın bizim uçağımızı vurması gibi bir altewrnatif var denmişti. acaba benzer bir durum sırf amerikan isteklerini sanki bize yapılmış bir saldırı gibi gösterip ateşin içine mi atacaklar? genelkurmay başkanının kandile gireriz ama şartlarım vardaki sinyal acaba suriye için mi söylendi ? mustafa özduran

Adsız dedi ki...

Yeterli veri olmadan yapılabilecek bütün analizler Arda beyin de dediği üzere yaşanılan olay her yöne çekilebilir bir seviyede.Umarım pilotlarımız sağ salim evlerine dönerler.

Adsız dedi ki...

Bu halk başbakanını seviyor ve destekliyor. Yıllarca sizin zihniyetinize sabrettik. Şimdi sizde kuzu kuzu sabredin. Çok biliyorsunuz dimi siz akıllı vatanı seven inanlar hükümete oy verenler cahil insanlar.

Size tek tavsiyem Yeni Türkiyeyi izlemeye devam edin.

Adsız dedi ki...

Bu hükümet döneminde yaşanan aşağılanmalar hiç bir zaman yaşanmadı. Kıbrıs’ta AB ile birlik olup KKTC'yi bitirmeye uğraşıldı. Güney Kıbrıs'ın AB üyeliğine seyirci kalındı. Süleymaniye'de askerin başına çuval geçirilmesine seyirci kalındı, sevinç duyuldu. Habur rezaletini bu millet bu dönemde gördü. Herkesin içi kan ağladı. Oslo'da PKK yöneticilerine beğenmediğiniz valiler varsa değiştirelim dendi. Öcalan’a mektup taşındı. Rasmussen NATO genel sekreteri olamaz dendi. NATO'nun Libya'da ne işi var dendi. Mavi Marmara’da 9 vatandaşımız katledildi. Daha sayayım mı? Bu da onlara yeni bir halkadır. Küresel güçlerin taşeronu olup komşularımızda rejim değiştirmeye uğraşıyoruz. Bunlara üzülmemek elde mi? İki arabın RTE posteri taşımasıyla mı gururlanacağız?

Adsız dedi ki...

Yıllarca batının. israilin peşinde koştunuz da ne oldu. Yıllarca çözümsüzlüğü çözüm diye sundunuzda ne oldu. Arabı küçümsüyorsunuz şimdi de, gerçi sizler kendi milletinizi bile küçümsüyorsunuz. öyle bir yazıyorsuniz ki sanki ülkenin 2002 yılında 784 bin km olan yüzölçümü 2012 de 500 bin km düşmüş.

Adsız dedi ki...

Sayın Mevlütolğlu bu teknolojiyi İsrailden başka temin edebileceğmiz bir ülke yokmudur varsa neden değerlendirilmiyor?
alpagut(üstadım keşke forum açık olsaydı da orda tartışabilseyik :( )

Adsız dedi ki...

Ne hava savunmamız adam gibi, ne de hava savunma sistemlerinin imhası için yeterli teknolojik alt yapı var.

Anlamıyorum İsrail'in Şam üzerinden uçup türkiye topraklarına yakıt tankını atması ve ülkesine geri dönmesi nasıl mümkün oluyor?

bizde işler yavaş işliyor,yavaş

Adsız dedi ki...

Batının da İsrailin de tarihte en çok işbirliği yaptığı hükümet RTE hükümetidir. ABD ve İsrail'in Irak'ın kuzeyinde kurdurdukları devletin koruyuculuğunu önceki hükümet kabul etmemiş, bu hükümet kabul etmiştir. İsrail'in OECD üyeliğini yıllardan beri tüm hükümetler bloke etmiş, bu hükümet onaylamıştır. İsrail'in OECD üyeliğine paşa paşa onay verenler Obama ile Netenyahu'nun arasının bozuk olduğuna güvenip Peres'e "van minits" demiş, halkın bir kısmı da "vay be yiğide bak" demiştir.

Adsız dedi ki...

28 şubatçılara sorun israille ilişkileri. Dünya kabul etti Türkiye'nin yükselen gücünü, memleketin % 50 si kabul etti, halen neyin tartışmasıdır bu..

Adsız dedi ki...

Bu ülkenin polisi Amerikalılara brifing vererek, "bu içeri attığımız kişiler Amerikan düşmanıdır" demiştir. Bu anlayış bu ülkeyi yüceltemez, alçaltır. Amerikan büyükelçileri her gün görüştükleri bir AKP'linin nasıl diğer AKP'lileri kendilerine şikayet ettiklerini rapor ettiler ülkelerine. Onlar, yani dış güçler ne olduğumuzu iyi biliyorlar. Kendi içinde lime lime olmuş, Kürt, Türk, Alevi Sünni diye bölünen parçalanan bir ülke. Yükselen güç böyle mi olunuyor?

Adsız dedi ki...

Ya şu Türkiye bölgesel güç diyene sormak lazım. Böyle komik duruma düşmüş bir güç var mı acaba ? 2003 Irakta askerimizin kafasına çuval geçti gık yok mavi marmara faciası yaşandı gık yok bu durumda görülen o ki gene gıl yok. Yandaş medya yayınlarına kanan insanların oylarıyla yurt içinde adam kandırırsın süper gücüm ekonomik gücüm diye ama elin oğlu bakmaz gözünün yaşına söndürür fiyakanı bölgesel gücüm diye Türkiye 10 yıl önce dünyada 16. sıradaydı hala 16. sırada değişen ne var sadece şişik göstermelik hesaplar mı? kişi başı 10.000 dolar gelirmiş benle sabancının parasını ikiye bölüp 50 milyon dolarım olduğunu söylerlerse hiç şaşırmam. bu cari açıkla ve iç artan iç ve dış borçla süper batık bir ülke yarattılar. Memura yüzde 4 zam fazla olursa Yunanistan olurmuşuz vaybe hani herşey çok iyidi memura yüzde 5 mi ülkeyi batıracak ? Türkiye süper güç diye yazan arkadaşın açlık başına vurmuş galba ona 10.000 dolarda yetmiyor.Nedir bu geçici dünya malına tamah anlamadım gitti :))))

Hakan dedi ki...

Haberlerde uçağın alçak irtifada uçtuğu söyleniyor. Alçak uçuşta uçak radarla takip edilebilir mi? Edilemezse Suriye medyasında çıkan radar izi haritası nasıl oluşturuldu. Haritaya göre uçağı zaten takip ediyorlarmış o kadar Hatay'a filan girip çıkmış bu uçak besbelli Türk uçağı, yinede hiç uyarı yapmadan direkt vuruyorlar. Uçağın uçaksavarla vurulduğu söyleniyor sonuçta uçak savarla ateş eden kişi gördüğü hedefe ateş eder ve nereye düştüğünüde görmüş olması lazım değil mi? Uçağın vurulduktan sonra 10km sonra düştüğü söyleniyor uçaksavarla vurulsa pilotlar bu sürede kendilerini fırlatamaz mı? Birde vurduktan sonra Türk uçağı olduğunu anladık diyorlar bunu radara bakarak mı anladılar ki takip ediyorlarmış. Hadi son anda takipe başladılar diyelim ve İsrail uçağı olabilir diye düşündüler o zaman enkaza gidip baktılarda mı bunun Türk uçağı olduğunu anladılar demekki enkazın yerini bilmeleri lazım. Kamuoyuna açıklanmayan çok şey var bu konu hakkında. Bence Suriye bu uçağı düşürerek dünyaya mesaj göndermek istedi, işgale kalkmayın kayıplarınız ağır olur diye...

Adsız dedi ki...

"28 şubatçılara sorun israille ilişkileri. Dünya kabul etti Türkiye'nin yükselen gücünü, memleketin % 50 si kabul etti, halen neyin tartışmasıdır bu.."

Yeter bu kadar komik olmayin, ne zamandan beri %50'nin kabul ettigi otomatikman dogru oluyor. Cahillik doneminde halkin %98'i dunyanin 4 boganin boynuzlari uzerineki tepsi olduguna inanirdi, bu dogru muydu? Ustelik diger yorumlarda yazildigi gibi bu hukumet ile 28 subatcilar arasinda batinin dumensuyunda gitmek acisindan pek fark yok, S300 ornegi de 100% turnusol kagidi gibi kimin resti cektigini kimin u$ak oldugunu gosteriyor [pardon ingilizce klavyeyle yaziyorum].

Adsız dedi ki...

Adolf Hitler de 1933'te iktidara bunlarin 2002 cogunlugu olan % 34 civari ile gelmisti. Simdi yap aile basina 3 cocuk sezeryansin, kürtajsiz (simdi 5'e cikti), büyüt hepsini yari cahil, yap imam, söv Ismet Inönü'ye, Atatürk'e, vur bel alti, yum yolsuzluga gözünü, ranta dayali, istihtam,siz yüksek faiz ekonominle övün tüketim artti, büyüdük diye borcu borcla kapayarak..
Sen ne yapacaksin hergün gelen sehitleri, yurt disinda yerlerde sürüklenen itibarimizi.
Bu olay da o kadar cok benziyor ki mavo Marmara'ya.
Aziz Nesin o kadar hakliymis ki tahmininde..

Adsız dedi ki...

Başbakanı seven çocuklar gene ortaya çıkmış(bknz Penguen çocuk) öncelikle belirteyim eğer bir haksızlığa yönelik hareket yapacaksanız bir şehid olmak istiyoruz diye yayınlar yapmazsınız,eğer haklıyken haksız duruma düşmek istemiyorsanız Mavi Marmara hususunda protestolarda ellerinze sağlık yazan nazi bayrakları açmazsınız,merak etmeyin Türkiye'nin bir yerlere gelmesinden kimse rahatsız değil siz bir yerlere yatarken Arda Mevlutoğlu'nun özellikle savunma sanayii için yaptığı çalışmalara bir bakın,velhasılı kelam benim askerimin hayatı,pilotlarımın hayatı siyasi sidik yarışlarınızdan dana önemli,iki gün önce yaladığınız İran,Hizbullah vs. bugün Suriye'de ki katliamın en büyük ortakları.

Adsız dedi ki...

Burada kayıp iki değerli pilot sözkonusu,siz hala siyasi meseleleri kurcalıyorsunuz ? Neyin kafası bu ? Banane sizin kürtaj muhabbetinizden,süper güç muhabbetinizden.Kendinize gelin artık. Anında sildiniz iki pilotu yani.Yuh.

Adsız dedi ki...

2007 yılında sizin çizginizdeydim. Ama ne Atatürkçülüğümden vazgeçtim, nede vatanseverliğimden, sizler gibi ayrım yapmadım. Atatürk'te yapmazdı sonradan çıkmış bir güruh var ki bu sayfada çok olması normal, sürekli karşı tarafa hakaret sürekli ama, yahu kardeşim sizmisin bu memleketin sahibi, burada ağzıma çok ağır laflar geliyor ama sabrediyorum.Ama dediğim gibi kuzu kuzu sabredeceksiniz. Başbakanımızı da izlemeye devam edin.

Adsız dedi ki...

Zaten bölgesel kuzu olduk... kuzuların sesizliğini izliyoruz.Tarkanın kuzu kuzu şarkısı yeni parolamız oldu artık kurtla kuzu hikayesinde yine kuzuyuz. Şehitlerimizi Allah rahmet eylesin.Asıl sabredecek olan onların aileleri ateş düştüğü yeri yakıyor malesef sabra ihtiyacı olan onlar çünkü birşey yapılmadığını anlayınca en çok onlar üzülecekler.

Adsız dedi ki...

Ağzını bozmamak için sabreden birileri konuyu başbakan seviciligine indirmese de AKP batının Sevri yeniden uygulamasına destek verdigidir. Orta Doğu'da küçük fakat birbirleri ile kanlı bıçaklı bir çok devletcik yaratacaklar. Bizde siz küresel güç oldunuz hadi onden sen git diyorlar.

Adsız dedi ki...

Savunma sanayi'ye bile en çok parayı bu hükümet vermiştir. Bütün büyük projeler 2004 yılından sonra başlamıştır. Bırakın eğitimde-sağlıkta-altyapıda yapılanları bu tek örnek bile yeter ama anlayana. Bir sene sonrasını göremezdik, 2023 vizyonu oldu, şimdi 2071 vizyonu var. İnsanınızdan korkmayın arkadaşlar, saygı duymayı öğrenin arkadaşlar. Herkes işini yapsa emin olun bu ülke daha güzel yerlerde olurdu. Güvenlik örgütü bölücü-irticacı diye kendi insanın peşinden koşacağına, ortadoğuda-balkanlarda-avrupada istihbarat yapsaydı. Bu ülkenin güzel insaları öldürülmezdi. Bence Atatürk'ün hedefine yoğunlaşalım hep beraber musul-kerkük-halep-selanik misak-ı milli sınırlarımızı yeniden çizelim. Ama sizde icraat yok ama bahane çok. Neyse bu ülkenin güzel insanları var, bahane değil iş yapan. Korkusuz askeri-polisi-istihbaratçısı var. En önemlisi vatan evlatları var. Korkmayın arkadaşlar bu ülkeye hiçbir şey olmaz. Bakın mısır seçim sonuçları açıklandı emperyalist oyunlar diyenler herhalde utanıyordur, abd oyunu bunlar diyenler utanıyordur.

Adsız dedi ki...

Bu ülkede çok hayalperest var. Kendini dev aynasında gören şimdiden 2023 2071 olmuş yok mu arttıran ? Bane ne mısırdan ben kendime bakarım rezil olan biziz şu an mısır değil.

Adsız dedi ki...

Savunma Sanayine bu hükümetin verdiği öneme hak vermek gerekir. Ancak bu başarının baş sorumlusu Müsteşar Murat Bayar az kalsın Kanada'ya Büyükelçi oluyordu. SSM'na iki Müsteşar Yardımcısı atandı. Savunma sanayisi ile alakaları av bayisine girmekten ibarettir. Havelsan Genel Müdürü uyduruk bir nedenle içeri alındı. Yerine bir badem atandı. Sıra diğerlerindedir. Hem bu ordunun moral gücü dış güçlerle bir olup yok edildikten, kanadı kolu kırıldıktan sonra ona modern silah vermişsin neye yarar.

Adsız dedi ki...

Büyük abi ne derse olur. Obama'nın höst dediği yere kadar gider, orada durursunuz. Arkadaşın biri uçmuş. Musul, Kerkük, Halep, Yemen.... New Ottomans coming. Hay koçum kim tutar seni... Allah Allah Allah. Geliyoruz.

Adsız dedi ki...

Liselilere siyaset anlatıyorum. Dediğim gibi seve seve bu iktidara katlanacaksınız. Sizin neci olduğunuzuda anlamadım neyi savunduğunuzuda anlamadım. Zaten sizi memleketin yarısı da anlamıyor. Burada klavye üzerinden masturbasyon yapmaya devam edin. 10 senedir, irtica geldi, bölünüyoruz diye hayaller korkular görüyorsunuz.

Adsız dedi ki...

Burada birisi siyaset anlattığını sanıyormuş.. Vicdanı ve mantığı bağlanmış bir kafadan ancak yukarıdakiler çıkar ortaya. Kendine güvenine hayranım ama insan bildiği şeyi anlatmalı. Başka bir meşgale bulsan kendine de bize de eziyet etmemiş olurdun. Bundan on sene önce Öcalan'a serbestlik konuşulmuyordu. Bugün konuşuluyor. Bundan on sene önce Barzani postal öpücüydü şimdi devlet başkanı olarak karşılanıyor. Bundan on sene önce Kürdistan demeye kimse cesaret edemiyordu. Şimdi devletin en üst kademesinde telaffuz ediliyor. Bundan on sene önce Azerilerle dosttuk şimdi Ermeni açılımı nedeniyle bize güvenmiyorlar. Bundan on sene sonrasında siyaset akademisyeni ne öngörüyor acaba? On sene sonra birleşmiş bir Kürdistana ne dersin? Dört parça Irak, Suriye'ye ne dersin? Bunlar tabiiki pro İsrail olmak kaydıyla. Daha bu günü analiz edemeden yarını nasıl anlayacaksın, başkasına nasıl anlatacaksın?

Adsız dedi ki...

Kusura bakma biz liseliysek senin dünyadan haberin yok uzağa gitme terör kamplarını vur yeter ABD den izin almadan adım atamazsın birde şu katlanma saçmalığıda ayrı komedi sen rezil olmaktan bıkmadıysan mesele yok ama bu durumdaki bir ülkeye kimse saygı duymaz anca acır ülkenin askeri caydırıcılığı zedelenmiştir. Ama senin gibi kara cahillerin umrunda mı ? İç meselemiz Suriye NATO nun meselesi oldu.Koca koca laflar sonunda koca problemler oluveriyor. Yeni Osmanlı politikamız yeni hasta adam politikasına dönüşmesinde... :))))

Adsız dedi ki...

Klavye cenabeti...

Adsız dedi ki...

Neyi savundumuzu anlayamıyormuş: A.B.D. Ortadoğuyu yeniden biçimlendiriyor. Daha kolay yönetilebilen İsrail'e tehdit olmayan devletler yaratacak. AKP'de bunun maşalığını yapıyor. Pilotlarımızda bu süreçte yaratılan düşmanlık nedeniyle yaşamımı kaybetti. Benim de anlayamadığım bir şey var. Böyle nitelikli bir blog'da senin ne işin var. Daha kendine uygun yerlere takılsan daha fazla haz alırsın. Atatürk soslu yeni Osmanlıcı (Nasıl mümkünse?) kardeşimiz.

Adsız dedi ki...

Çoluk çoçuk yine arkamızdan konuşmuş, birşeyler daha yazalım, Öncelile evet bu forum nitelikli bir forum ve yaklaşık 20 senedir savunma sanayi ile ilgilenirim. Türkiyenin başına geçmişte kim geldiyse zaten hep eleştirildi hep amerikancı oldu. Zaten bir güruh var ki kimse onlara yaranamadı. TRmilitary'den de görüyorum ki buradan da tahmin ediyorumki sizinle tartışmanın çok anlamı yok. Sürekli yeni teknolojilerle gururlanırsınız ama hiçbir zaman da bu hükümeti beğenmezssiniz. Değişen bir dünya ve siyaset var, yıllarda Irakın kuzeyini ordu ya bıraktık ne oldu bir çözüm oldumu hayır. Girdimi ordu oralara, ya da kendisi çözebildimi hayır. Şimdi bu hükümet ne yaptı ticaretin %90 nını bağladı Türkiye ye, kendi politikasını uyguluyor kabul edersin yada etmezssin. Ortada fiili kürdistan denen bir yer var bayrağı var merkez bankası var, sen o boşluğu doldurmazsan başkası gelir doldurur. Kıçımızı dönerek neyi çözdük şimdi, bak adam kıbrısın dibinde petrol arıyor, bir tane adam gibi petrol arama gemimiz yok, Hükümet diyorki hakkımı savunacağım, siz diyorsunuzki yok arabın derdi banamı düştü. Arkadaş sen ırakın kuzeyini boş bıraktığın için bunlar başımıza geldi. Şimdide suriyenin başını boş bırakıyorsun. Bu sefer olmaz, kansa kan arkadaş, kimsenin savaş istediği yok zaten. Ama ben uçağımı-helikopterimi şimdi kullanmayacaksam ne zaman kullanacağım. Yahu elin israilinin amerikasının planı varsa seninde olsun. 3 milyonluk israilin çıkartmadığı rezillik yok. Cevapsa cevap.. Apo meselesine gelince zamanında assalardı bunlar olmazdı. İçinizde o asmayanların siyasi görüşüne yakın adamlar vardır zaten onlar cevap versinler.

Adsız dedi ki...

Boşuna sahiplenmeyin. TSGV kuruluşlarının arka planda TSK'nın vizyonu ile askeri teknolojilerde gelinen seviyede sahip olduğunuz zihniyetin payı yoktur. Murat Bayar'ı kendinizden mi sanıyorsunuz siz. Bugün savunma sanayiinde teknoloji geliştiren ve atılım yapan kadrolar içinde de sizin cenahtan pek adam bulamazsınız. Oradaki başarıyla hariçten övünen sizsiniz. Tartışmada üslup önemlidir. Çoluk çocuk, güruh, liseli derken kendi acizliğinizi ifade ediyorsunuz.

Adsız dedi ki...

Arkandan konuşuyo olsak sana bir şeyler öğretmeye çalışmayız.Bari okuda öğren. Terörle mücadelede asker araçtır verirsin emri kullanırsın işler kötü gidince suç atılacak bir mercii değildir.Terörü çözecek siyasi iradedir. Şu eskiden modasından sıkıldım. 12 yıldır iktidarda laf çok sonuç yok.Bölgesel güç NATO ya sormadan adım atamıyor. Soruyorum sana 2 milyon müslümanın kanı elinde olan ABD nin bu kadar yakın müttefiki olmak seni yaralamıyor mu ? Beni ciddi şekilde üzüyor. Kusura bakma Güney Kıbrıs Rum Kesimi ilk 2007 de harekete geçti lisans dağıttı anlaşmalar yaptı. yıl 2012 uygulamaya başladı. sanki 20 yıl önceymiş gibi havaya girme. Eğer gerekli hazırlıkları olsaydı gemiside planıda olurdu. Diploması deneme yanılma tahtası değil.Şu an yaşadığımız dünya Alis harikalar diyarı değil. Türkiye'yi herhangibir sıcak çatışmaya sokacak plan plan değildir.Bu bölgede aktör çoktur düşüncesizce hareketler kanımıza mal olur. Bölgede en yanlız ülke Türkiyedir. Kimse kazanmamızı istemez. En yakın müttefik dedikleriniz bile. Bu arada hiçbir iktidar bu derece ABD ye yakın olmayı başaramdı. Tebrikler. Umarım bütün liseliler bir gün bizim gibi olurda Türkiye gerçeklerinin farkında huzurlu bir ülke olur, Hayal aleminde yaşamaz.

Adsız dedi ki...

Savunma sanayi ile yaklasik 20 senedir ilgilenirmis...Savunma sanayiine en fazla payi bu hukumet ayirmis...Savunma sanayii bu hukumet sayesinde bu kadar gelismis bla bla bla...Siz gidin bu masallari koyunuzun kahvesinde gobegini kasiyan adama anlatin...Cok sevdiginiz basbakaninizin daha gecen seneye kadar bu meselelerden zerre kadar haberi olmaz, 6 ayda bir SSIK toplantisina girer imzasini atar cikardi...Ne zamanki danismanlari fark ettiler "Kendi topumuzu tankimizi tufegimizi yapacaguk" masallari bu milletin gozunde para ediyor, milli savunma sanayiinin kurucusu ve guvencesi AKP oldu RTE oldu.Adamimiz diyorsun Murad Bayar diyorsun ama adamin ac bir oku istersen CV'sini, babasi kimmis hangi kurumlarda gorev yapmis nerden nereye gelmis, neden ve nasil SSM'nin basina mustesar olarak gelebilmis vs...Ki bu islere el attiniz atali kendisi bir "damat bozuntusu" yuzunden solugu Kanada'da buyukelci olarak alacakti...SSM kadrolarina, TUBITAK'a oldukca fazla cemaat balansi verildi aradan gecen sure icerisinde...Onumuzdeki birkac yil sonrasinda olacak seylerden gurur duyup "biz yaptik" diyebilirsiniz cunku artik sektorde dogru duzgun adam parmakla sayilacak kadar az, agzi maklube kokan badem biyikli cemaat bebeleriyle doldu her yer...Onlardan bi cacik olacak mi, onlardan onceki kadrolarin yaptiklarini yapabilecekler mi hep beraber gorecegiz...Sira TSKGV'ye geldi, orada sektorun bugunlere gelmesini saglayan vizyonun da icine ettikten sonra bir daha NAH yaparsiniz "Milli uydumuz Gokturk uzayda"(?!?!) gibi uber-sikko, bilmeyenlerin g.tunu tavana vurduran ama bilenlere sadece kahkaha attirabilen secim reklamlarini...

Ha bu arada millete liseli diyen arkadas, once git PhD'ni al gel ondan sonra konus...Savunma forumu deyince aklina TRMilitary geliyorsa liselinin dikalasisin zaten...Bu satirlari bir "muhendis abi"nin nacizane "sohbeti" olarak al, anlayacagin bir dille konustugumu umuyorum...

Son olarak da butun siyasi partilerin ve siyasetcilerin cani cehenneme; 1998'de korkumuzdan dizleri titreyen Suriye 2012'de ucagimizi dusurmus ve uzerinden bilmemkac saat gecmis olmasina ragmen hala "Uzgunuz" minvalinde bir aciklama dahi yapip en ufak bir pismanlik sergilemiyorsa bu durum en hafif ifadeyle aradan gecen yillar icerisinde caydiriciligimizi ne kadar yitirdigimizin kanitidir...Bu duruma dusmemizde kimlerin sorumlulugu varsa Allah hepsini nasil biliyorsa oyle yapsin, benim yuce milletim de secim zamani onlari secmeye, firsatini her buldugu yerde de onlari savunmaya devam etsin...

Adsız dedi ki...

F4 ucaklari halen ABD deniz ve hava kuvvetlerince uzaktan kumandali hedef olarak kullanilmaktadir. Hava savunma sistemleri bu ucaklar kullanilarak test edilmektedir.

Suriye'nin düsürdügü ucak böyle bir ucak olabilir mi?

Sadece postal bulunmasi ve firlatma sisteminin kullanilmamis olmasi bunun göstergesi olabilir mi?

Pilotlarimizi, ayni dönemde Kandil'e yapilan ucuslardan birinde kaybetmis olabilir miyiz?

Veya bakarsiniz pilotlarimiz bir operasyonla Suriye'nin elinden kurtarilir.

Adsız dedi ki...

@25 Haziran 2012 14:05 Araya girenler olmuş. Liseli cevap veriyor.

Baştan beri ileri sürdüğünüz görüşleri özetlersek eğer “Biz karşı koysak da A.B.D. istediğini yapar. Ama katkıda bulunursak belki bir kemikte bize düşer.” diyorsunuz. Söylediğiniz bu. Ülkemize reva gördüğünüz şeye bakın. Eğer bahsettiğiniz gibi Atatürkçülükle bir ilginiz olsaydı, hiçbir koşulda emperyalizme teslim olunmayacağını bilirdiniz. Sonucu ve götürüsü ne olursa olsun A.B.D.’nin bölgemizdeki politikalarının icrasına payanda olmak ezikliğini haklı çıkaracak gerekçeler aramazdınız. A.B.D.’nin uzun devreli planlarına taşeronluk etmeyi ortamı boş bırakmamak olarak açıklıyorsunuz. Görüşleriniz Atatürk’ten çok Enver Paşa’nınkilere benziyor. Bu nedenle Atatürk’ü seven, vatansever biri olduğunuz iddiası havada kalıyor. Malum medya eğitimli kof neslin bir örneğisiniz. Hor görüldüğünüzü sanmayın, insan olarak değerlisiniz, ama fikri olarak boşsunuz. Bu altyapı ile girdiğiniz tartışmalarda düştüğünüz zor durumları tahmin edebiliyorum. Amerikan muhipliği kolay olmamıştır. Fikri yetersizliğinizi telafi etmek için ağzınızı bozuyorsunuz. Tartışma olgunluğundan uzaksınız. Bel altı (Masturbasyon, cenabet) şeyler sarf etmeniz bunun işareti. Muhatap alındığınız için kendinize önem atfetmenize yol açmak istemem. Ortamı boş görüp desteksiz atmanıza karşılık cevaplandığınızı bilin.

Adsız dedi ki...

Bağnazlık, bencillik ve kibir ve bunların sonucu şehitler ve hüsran Allah sonumuzu bu yüzde 50 ile hayır etsin.Kral çıplak dediğimiz zaman liseli oluyoruz ama naif ve bilgisiz olmaktan iyidir.

Adsız dedi ki...

Cevap veriyorum liseliler.
2007 yılında cumhuriyet mitinglerine katılmış, şu anda ergenekon davasından içeride olanların kitabını okumuş, hükümeti yıpratmak için yayınlanmış sitelere bakıpta bu hükümete küfür edenlerdendim. 35 yaşındayım, sadece yaptığım okumak, trmilitary örneğini vermemdeki sebep bir çok kişinin orada bulunmuş olması yoksa orayı feyz aldığımdan değil. Bana hakaret ediyorsun diyenler konun başına bakarlarsa ben gürüh ve masturbasyon demeden önce benzeri hakaretler ile karşılaştığımı görürler. Evet yukarıda dediğim gibi okudum evet medyayıda okudum, sadece oda tv'yi okumaktan sa yiğit bulut'u da okudum, size de tavsiyem önyargısız olarak okuyunuz. Eminim öğrenecek çok şeyiniz olacaktır. Sayın Murad Bayar ile ilgili verdiğiniz örnek bana çok kızdığıMız yobazların Çanakkale savaş'ından Atatürk'ü çıkarmasını aklıma getirdi. Siz halen kişilerle ilgileniyorsunuz, Bir siyasi irade olmaz ise (Bu kısım için özür dilerim ama kulanmam lazım) NAH yaparız helikopter,iha yada füze bu siyasi irade satılmış olsa idi, parayı 28 şubat sürecinde olduğu gibi götürür israilin amerikanın ingilterenin eline sayardı. Şimdi hepiniz güzel güzel yazıyorsunuz, Allah'ınız severseniz bu hükümetin suriye konusunda ne yapmasını istiyorsunuz yada israil konusunda neyi eksik yaptı, ama somut olarak söyleyin lütfen. Savaş demiyorsunuz, intikam deseniz zaten bunu sizin yada benim bilmemin imkanı yok. Dünya medyasına ve siyasilerine bakıyoruz yada ortadoğuya Türkiye parlayan güç diyorlar, bunlar abd oyunu-emperyalizm oyunu diyorsunuz. Ya Allahınızı severseniz ne sizi mutlu eder. Bölgesel güç olduğunu arabıda yahudiside kabul etmiş, Halen siz bölgesel güçmüş diyorsunuz. Ekonomik olarak-Siyasi olarak-Ticari olarak-Savunma sanayisi olarak-Dış politikası olarak her yerde olan TÜrkiye, 2023 hedefleri için çalışmanızı tavsiye ederim. Emin olun daha mutlu oluruz. Söylediklerim doğru olmayabilir ama emin olun sadece tek taraflı okumayın. Derdim kimseyi ikna etmek değil ama tartışma kültürü içinde ortak bir hedef varsa yürümek. Son söylemek istediğim şey, birilerinin bölgede oyunu varsa bu ülkeninde olmak zorunda korku bir siyaset değildir. Yıllardır bu yapıldı. Bu iş devlet işidir. Kusura bakmayın ama askerde yeri gelince siyasi irade diyecek, yeri gelince siyasi işlere burnunu sokacak. Bu olamaz.

Adsız dedi ki...

TRmilitary de zamanında yasak yayınlar içindeydi TSK'ımız değişti sanırım Arda bey'de buna itiraz etmeyecektir. Bir yazı paylaşmak istiyorum.
http://www.stargazete.com/yazar/mustafa-karaalioglu/politika/yeni-sorular-sordurtmayacak-bir-cevap/yazi-620625
Zihninizi açması dileği ile.

Adsız dedi ki...

Üslup düzelmeye başlamış. Bana hakaret ettiler ben be bu lafları ettim demişsiniz. Doğru değil. “Seve, seve katlanacaksınız….” Laubaliliği size aitti. Aslında neyi kastettiğinizi herkes anladı. “i”li tarafını demek istediğinizi biliyoruz. Böylesine acı dolu olduğumuz günlerde ” bölgesel güç” olduk diye insanların sinirlerini zıplattığınız için tepki aldınız. Türkiye Atatürk zamanında bölgesel güçtü. Sağ iktidarlar süresince bir daha da olamadı.

Neye inandığınız ve düşünce gelişiminiz bizi ilgilendirmiyor. Sürekli yaşınıza vurgu yapmayın, saygı görme beklentisi içinde olduğunuz hissi veriyor.

Adsız dedi ki...

10:29 da yorum yapan arkadaş, yaşımı saygı görmek için değil, insanları küçümsemeyi bırakmanız için söyledim. e li yada i li hangisini anlıyorsanız o şekil olsun ama bir zihniyetiniz var işte bu zihniyeti artık toplumun büyük kısmı kaldıramıyor bu hükümete destek verildiğinde her türlü hakaret-saldırı- küfür ile saldırıyorsunuz. 75 milyonluk memlekette Atatürkte sadece size emanetmiş gibi hareket ediyorsunuz. Ayıptır ayıp, üslubum yumuşamıştır çünkü bir kaç arkadaş da aynı şekilde sadece siyasi olarak konuşmuşlardır, karşılığında da küfür etmenin bir anlamı yok. Sadece diyeceğim hakaret ediyorsanız hakaret, saygı gösterirseniz saygı bulursunuz. Bir de şu şehit ve insanların morali bozuk lafı ven sonrasında gösterilen tepki diye birşeyler saçmalamışssınız. Şehit hepimizin şehidi. Bunu aklınıza sokun.

Adsız dedi ki...

Üslubunuzun sert hali de, yumuşak hali de üzerimizde hiçbir etki bırakmadı.

“Seve seve, ya da öbür türlü …katlanacaksınız bize” söyleminiz seviyenizi tescilledi.

Adsız dedi ki...

İnceleyelim arkadaşlar. Belki ülkenizle gurur duyar, eziklik kompleksine girmezsiniz.

http://www.buyuyenturkiye.com/

Adsız dedi ki...

İster 35 ister 70 yaşında ol anlamsız gerçeklerden uzak fikirlere saygı göstermem. Kişi olarak kim olduğunuz önemli değil burada önemli olan fikirlerdir. 2000 yılında beğenilmeyen o tedbirlerle terör sıfıra inmişti. Şimdi korkunç bir tırmanış içinde. Şimdi suçlu TSK mıdır ? yoksa birilerine bu cesareti verenmidir ? Terörde her şey siyasi iradeye aittir. Askere gereken emri o verir o uygulatır. Uygulatamıyorsa sorun yine siyasilerdedir. Çünkü yönetiyor görüntüsü içindedir. Türkiye bölgesel süper güçmüş falan filan İsrail ve Araplar kabul etmiş o yüzden büyük elçimizi alçak sandalyeye oturtup aşağıladılar değil mi ? O yüzden uçağımızı düşürdüler değil mi ? Bölgesel güç bir kandile bile gidemiyor değil mi ? Zayıf halimizi özlemeye başladım. Daha güçlü ve caydırıcıydı. 1974 Ecevit bile o yokluklarla KIBRIS'a çıktı. Şimdi olsa itidalli olur seyrederdik ölenleri değil mi ? Nerden nereye '' Ayşe tatile gitsinden Ayşe sokağa çıkamaza döndü. ''Malesef zavallı yöntemler zavallı sonuçlar doğuruyor. Bölgede başkalarının payandası olamk ne zamandan beri plan olmuş ? Bu ülke başkalarının taşeronu değildir. Kuru sözlerle mutluluk olmuyor. Gerçeklerin verdiği mutluluk katidir.Bu bölgesel güç palavralarını şehit ailelerine anlatın. Belki acıları hafifler.Şehit hepimizin şehidi ama acısı sadece ailelerinin eğer farklı olsa böyle konuşmazsın. Bu arada belliki değerlendirmeleriniz bilgiye dayanmıyor. Beni hangi yazarın ne yazdığı hiç ilgilendirmiyor. Bilgi birikiminiz var ise olaylara bakar durumu değerlendirirsiniz başkalarınınkini burada pazarlamayın.Dış politika TV showu değildir reyting için yapılmazda muhatap devletler bunu bize gösteriyor umarım görmüşsünüzdür.Bu arada İsraille bu hükümet döneminde heronlar alınmadı mı ? Gene show yapmaya kalktık altında kalmadılar şimdide usulet anti İsrailci mi oldunuz ? Gözlerim yaşardı. Üsluba gelince neyi hak ediyorsanız onu duymuşsunuz ne eksik ne fazla...

Adsız dedi ki...

Sayın 14:02 yorumcusu, yukarıda yanıt verdiğiniz vaka gibileri ülkemizi bölgesel güç zannedip, kendi kendilerini inandırmaya devam edebilir. Biz ne olduğumuzu görüyoruz, üzülerek yaşıyoruz. Çuvalı’ da, Mavi Marmarayı’ da, Rumların Akdeniz’de yaptıklarını da, Habur’u da, Oslo görüşmelerini de, uçak olayını da izliyoruz. Olayları analiz edecek kadar akli melekemiz var. Yardıma ihtiyacı olanlara Allah akıl izan versin.

Kendini küçümsenmiş hisseden her kimse kompleks sahibi de odur. Çünkü olduğundan farklı bir poz takınmıştır. Savunduğu görüşlerin temelsiz olduğu ortaya konunca, aşağılanmış hisseder. Agresifleşir, ağzını bozar. Tekrar şişirilmiş formuna ulaşmak için internet adresleri yapıştırır. Ben aslında bunları demek istiyorum ama kapasitem ve dilim yetmiyor. Alın siz okuyun da benim savunduğum ve ait olduğum entellektüel zenginliği görün, bana da belki saygı duyarsınız diyor.

Adsız dedi ki...

Allah'tan oyunuz % 20-25 zaten daha fazlası da olmaz. Yanlış anlamada ve kendi görüşlerinizi dikte etmede üzerinize yok ee nede olsa darbeci bir kültürden geliyorsunuz. Hoş karşılamak lazım, Ben yaşanan olaylara yaşanmadı demeyeceğim, ama şu andaki hükümet bir şeyleri çözmeye çalışıyor, 20 sende terörü çözselerdide bu iş bu hükümete kalmasaydı, israille kucak kucağa gezen bu hükümet değildi, sonuçta açık ya da kapalı bir savaş var ve kaybeden israil oldu. Ama dedim ya ne anlatsak boş, yılmaz özdil, emin çölaşan, bekir coşkun zihniyetinden çıkıp biraz yandaş dediğiniz medyayı takip ederseniz belki bazı konulara objektif bakarsınız. Kudüs sizin için önemli olmayabilir ama bu halkın büyük bir kısmı için önemli, sürekli şehit haberleri umurunuzda olmayabilir, ama bu ülkenin büyük bir kısmı için önemli, bir şey yapmamayı, bir şeylere karışmamayı güç olmak sanıyorsunuz. Bana dokunmayında ne olursa olsun, ben enayimiyim bencilliğiniZİ ülkeye de yakıştırıyorsunuz. Türkiye kendini gösterdiğinde birileri tabiki oyununu oynayacak ama gemi yolunda devam ediyor. Korkmayın insanlarıda korkutmayın ne şeriat gelir ne de ülke bölünür. Düne kadar komşu dediğin hiç kimse ile ticaretimiz yoktu. Ama ne anlatsak boş, potansiyel saldırı pozisyonundasınız. Siyasi tartışmalar dışında başladınız kişisel tahliller yapmaya, masa başında birbiriniz tahlil edersiniz. Bu son mesajım hakaret olmadıkca cevap vermeyeceğim. Bu arada karşılık mesajların içinde Arda bey'in olduğunu düşünüyorum ama yinede böyle bir tartışmaya sayfasında yer verdiği için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Tekrar tekrar anlatma ve anlama yanlışlığı gerekçesine sığınıyor. Anlatan doğru anlattı da, anlayan mı yanlış anladı. Olaylar ve konular önemli değil. Söylem ve dağarcığı o kadar dar ki. Asıl sorunu vakıf olmadığı konuda ahkâm kesmesi. Sürekli hakaret edildiğini iddia ediyor. Bakıyor bulamıyorum. Mağdur ve hor görülmüş hissediyor. Ortaokul düzeyinde, muhtar adaylarının bilgi düzeyiyle bize seçim konuşması yapmaya devam edersen ben de cevap vermeye devam edeceğim. Ben de buradayım, burası yandaş medya TV’si değil.

Adsız dedi ki...

Yani anlatmaktan dilimizde tüy bitti. Dilimizi traş ettin vallahi... Nedesek boş bütün olanlar hatalı politikaların ve böbürlenmelerin sonucu görmen için daha ne olması lazım bilmiyorumki. Şu anki siyasiler neyi çözmüş anlamadım. 0 sorundu parola geçmişten farklı ne var şu an Irak'a satılan mallar mı ? Yani herkes açtı şimdi doydu karnı sanki. Bir sürü işsiz cari açık dile getirince yurt dışındada var oluyor adı. İşler iyi gitti mi biz yaptık kötü gidiyosa geçmiştede öyleydi zaten hemen bahane hazır. Terör sorununu çözseydi en güçlü iktidar madem gene büyük laflar gene sonuç yok. Şu an ki terör sorununun bir dış dinamiği var önü alınamıyor hadi alsın tüm dünyadan izole bir ülkeye kabadayılık yapmak kolay ama onuda yapamadılar. Onlar daha sert çıktı. Şehit haberleri herkesi üzüyor. Konuyu saptırmaya çalışma zaten Iraktan gelenlere ek şimdide Suriye'dende terörist gelebilir. Beşar dünya iyisi değildi ama Türkiye düşmanıda değildi.Ülkenin askeri caydırıcılığı ciddi şekilde yara aldı anlamıyormusun ? Şimdide konuya Kudüs'üde dahil etmişsin daha yakınları ele geçirdik çünkü orası kaldı. Hadi gidip kurtaralım o zaman 300 milyon Arabın yapamadığını biz yaparız belki ama normal ülke sorunlarını hallettik Kudüs'ün fethi kaldı ? Kusura bakma kim kaybettiyse onlar geri alsın ? Herkesin beceriksizliğini biz düzeltecek değiliz ? Hani Filistine donanmayla yardım gidecekti ne oldu birinci olaydan sonra bölgesek güç onada cesaret edemedi. Önce bi savaş gemisi yolla sonra ele geçirirsin.Bir de korkma demişsin hayalperestlik eziklikle birleşir sonu hüsran olur. Osmanlının kendini ilgilendirmeyen 1. Dünya savaşına girip battığı gibi neyse Allahtan 2. Dünya savaşına sizin aklınızla girmemişiz Almanyanın yanında yer alır sonumuzu getirirdiniz CESUR politika gereği...

Adsız dedi ki...

Anahtar kelime "bağımlı" olmaktır.Bu hükümet bağımlıdır. Bu devletin kurucuları ise kurtuluş mücadelesi verirken güçlerini bağımsızlıktan aldılar. Milletin özgür yaşama isteğini, mücadele azmi ile birleştirip, yokluk içinde varoldular. Zamanın emperyalistlerine dur dediler. Savaştan sonra da, barış sürecinde de güçlerini bağımsızlıktan aldılar. Borçlanmadılar, fakir ve güçlü idiler. O zamanı ve şimdiyi anlamak için Turgut Özakman'ın kitapları ile Naomi Klein'in "The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism" kitaplarını öneririm.

Adsız dedi ki...

17:30 memleket tahlilinin bitti, bir de durum tahlili yapıyorsun. Psikologmusun yoksa ...

Adsız dedi ki...

http://gundem.milliyet.com.tr/turkiye-ye-kurulan-buyuk-tuzak-/gundem/gundemdetay/26.06.2012/1559156/default.htm

Birazda yandaş medya okuyun farkı farkedin.

Adsız dedi ki...

Akıllı ol kurdurtma sazanlığın sonu rezillik... seni anlamak için psikolog olmaya gerek yok arguman yok demagoji çok...

Adsız dedi ki...

00:13 Kudurma sakin ol saygısız herif. Senin arguman yok dediğin 10 senelik iktidarın yaptıkları, %50 oy gözüne girmiş bu kadar yatırım. Çözümsüz kalan bütün projelerde adamlar ellerinden geleni yapmışlar. Ondan sonra arguman yok demegoji var. Bırak bu insan psikolojisi tahlillerini millet gözünüze gözünüze soktu bir şeyleri halen inat ediyorsunuz. Atatürk'ten sonraki en büyük yatırımı gördü halen gözünüz kör. Bir ülke yarattınız kendinize göre, bir islamiyet yarattınız kendinize göre. Yeter be.. İnsanları böldünüz be, başötürüsü-türban- şeriatçı-laik bizden-sizden. Millet başınıza geçirdi fikirlerinizi halen konuşuyorsunuz.

Adsız dedi ki...

09:34 atlamışsın hemen mal bulmuş gibi, 00:13 yorumu bana ait değil. Zaten zırnık kadar muhakeme ve anlayışın olsa muhatabını tanırdın. Kendi ayarındaki uslubu bulunca hemen ortalığı salyaya boğmuşsun. Bence tüm mesajları yeniden oku, alta kalan pehlivan gibi yeniden peşreve durma.

Adsız dedi ki...

Bak terbiyesizlik etme sonrada özür bekleme zaten beklesende nafile ben salyaları fışkıran sensin morarınca saçmalama. yapılana bakar karar veririm. İşsizlik cari açık ortada borçla yapılan yollarla kalkınılmıyor. 700-800 TL maaşla herkes uçar zaten kalkınmışlığa bak sana 2 soru sordum yanıt yok 1. 2 milyon müslümanın kanı ABD nin elinde bu yakın müttefikliği nasıl içine sindiriyorsun 2. kişi başı 10.000 $ gelirmiş benle sabancının parasını 2 ye bölünce ben milyoner mi oluyorum.3 Heronları hangi iktidar satın aldı bu kadar onlara karşıyken 4. Hano donanma Filistine yardım götürecekti ne oldu ? Bunlara yanıt lütfen tabi varsa ( bak ne kadar kibarim bişeyler öğren terbiye adına ) Benim için İslamiyet Kuran ve Peygamber efendimizin sünnetidir. Geri kalan hoca ya da cemaat umrumda değil. %50 oy almak herşeyi bilmek değildir.Ne kadar cellalenmişsin öyle DOĞRULAR VE GERÇEKLER canını acıttı galba KALBİNİMİ KIRDIM AFEDERSİN ( Hadi İsraille Suriye gibi yapmayayım.)

Adsız dedi ki...

10:45 sen kimsin, 17:08'de artık son mesajım diyen yorumcuyu 17:30ve 09:57'de yanıtladım. Konu benim açımdan da bitti. Sen şaşkın şaşkın nereden çıkıp üzerine alındın. Okuma özürlümüsün?

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Sayın Adsız,

Bir süredir yurtdışında olduğum için bu sayfadaki yorumlarla ilgilenemedim.

Katkınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla,