04/05/2012

Dört Deniz Bülteni - Nisan 2012



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]

Azerbaycan

Azeri haber ajansı ANN, 18 Nisan tarihli haberinde Azerbaycan'ın İsrail ile, Spike SR ve Spike LR tanksavar füzeleri ile Cardom 120mm havan sistemi satın alımı için bir sözleşme imzaladığını bildirdi. Haberde satışa ilişkin ayrıntılar yer almamakla birlikte, halihazırda Azerbaycan Kara Kuvvetleri kullanımında olan bu silah sistemleri için ilave bir sipariş verilmiş olması olasılığı ağır basıyor.[1]

Azerbaycan Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Eldar Sabiroğlu, 3 Nisan günü yaptığı açıklamada, ülkesinin İsrail'e bir hava üssü verdiğine dair haberleri kesin bir dille yalanladı. Söz konusu haberi muhalif çevrelerin yaydığını iddia eden Sabiroğlu, ülkesinin, topraklarının İran, Türkiye, Rusya ve Gürcistan'a karşı herhangi bir eylem için kullanılmasına izin vermeyeceklerini ekledi.

Trned.az haber sitesinin 1 Mayıs tarihli haberine göre Azerbaycan ve Almanya arasındaki askeri işbirliği anlaşması doğrultusunda, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri personeli 7 - 11 Mayıs arasında Almanya'da teknik eğitim ve bakım usüllerine yönelik gerçekleştirilecek bir tatbikata katılacak. 8 - 10 Mayıs arasında ise müfreze seviyesi muharebe tatbikatı olan Danube Warrior için ayrıca bir birlik bu ülkeye gönderilecek. Ayrıca istihkâm birliklerine bağlı personel de yine aynı tarihle arasında Türkiye'de sel felaketleri ile mücadele eğitimi alacak. Aynı tarihlerde başka bir ekip ise siber savunma eğitimi almak için Türkiye'ye gelecek. Öte yandan Pakistan ile bu ülkede 7 - 29 Mayıs tarihlerinde terörizmle mücadele tatbikatı gerçekleştirilecek.


Bulgaristan

ABD ve Bulgar Hava Kuvvetleri, 18 Nisan günü bir ay sürecek olan Thracian Star 2012 müşterek tatbikatına başladılar. Tatbikata ABD'den, İtalya'nın Aviano üssünde konuşlanmış 31'nci Avcı Kolu katıldı.

Söz konusu tatbikat sırasında, Bulgar Hava Kuvvetleri'ne ait "11" borda numaralı bir MiG-29UB çift kişilik savaş uçağı, Filibe kenti yakınlarındaki Tsarimir kasabasında teknik bir arıza nedeniyle düştü. Pilotlar fırlatma koltuğu ile atlayarak kurtuldular.

Bulgaristan İsveçli Saab firması ile Deployable Instrumented Training System (DITS) eğitim sisteminin tedariği için USD2.4 milyon tutarında bir sözleşme imzaladı. Mekanize piyade bölüğü seviyesindeki bir birliği donatacak şekilde 95 piyade ve 10 BMP zırhlı araca monte edilecek kitleri kapsayan sistemin maliyeti, ABD yabancı askeri satış fonu (FMF; Foreign Military Fund) kanalı ile ABD tarafından karşılanacak. DITS sistemi, Bulgar Ulusal Modelleme ve Simülasyon Merkezi bünyesinde bulunan Joint Conflict / Combat And Tactical Simulation (JCATS) muharebe simülasyon sistemi ile tümleşik olarak çalışacak.


Gürcistan

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı 5 Nisan günü, Rusya'nın, Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya üzerinden Açık Semalar Anlaşması kapsamında gözetleme uçuşu gerçekleştiremeyeceğini açıklamarının ardından, söz konusu anlaşma kapsamında bu ülkeye karşı yükümlülüklerin askıya alındığını açıkladı. Bu kararın ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandr Kukaşçeviç, söz konusu kararın anlaşmanın geleceğini tehlikeye attığını söyledi.

Gürcistan, yerli imkânlarla geliştirdiği İnsansız Hava Aracı'nı kamuoyuna tanıttı. Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin de katıldığı bir toplantı ile tanıtılan İHA, katapult vasıtası ile fırlatılıyor.

Ermeni News.am haber sitesinin 12 Nisan tarihli haberine göre Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, ülkesinin kendi tanksavar silahlarını üretmeye başladığını açıkladı. Devlet başkanı 2008'den önce "herkesten istemelerine rağmen" kimsenin kendilerine tanksavar silahı vermediğini, ancak artık buna ihtiyaçlarının kalmadığını ifade etti. Saakaşvili ayrıca ülkesinin bir tanksavar füze sistemi tasarlayabileceğine güvendiğini de ekledi.


Irak

Irak, Ukrayna'ya sipariş ettiği altı Antonov An-32B nakliye uçağından üçüncüsünü Nisan ayı başında teslim aldı. BTR-4 zırhlı muharebe araçlarını da içeren USD550 milyonluk bir paket dahilinde 2009 yılında sipariş verilen uçakların teslimatı, sözleşmeye ilişkin tarafların anlaşmazlığı nedeniyle gecikti. An-32B'lerin yanı sıras yeniden kurulmakta olan Irak Hava Kuvvetleri'nin nakliye filosu ayrıca 6 adet Lockheed Martin C-130J-30 Hercules uçağını da hizmete katmaya hazırlanıyor. Bu uçakların teslimatına ise yılın son yarısında başlanması bekleniyor.

Bağdat hükümetinin ABD ile imzaladığı F-16 alım anlaşmasına, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani tepki gösterdi. Uçakların kendilerine karşı kullanılmasının planladığını öne süren Barzani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi kastederek, "F-16’lar bu adamın eline geçmemeli. Maliki’nin bu silahlara sahip olmasını engellemeliyiz, eğer sahipse de o koltukta kalmamalı" ifadesini kullandı. Bu açıklamaya cevaben Irak Meclisi’nin Güvenlik Komitesi’nden yapılan açıklamada, "2014 yılının başında 24 tanesi teslim edilmesi planlanan bu uçaklar dış tehditlere karşı kullanılacaktır. Bu uçaklar Kürtleri de Türkiye’nin ve İran’ın saldırılarına karşı koruyacaktır. Barzani’nin ortaya attığı iddiaların temeli yoktur. Artık Bağdat’ta Kürtleri düşman olarak görmeyen bir yönetim var" ifadesi kullanıldı.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, 19 Nisan günü, Türkiye'nin bölgede düşman ülke haline gelmeye başladığını söyledi. Maliki'nin açıklaması Kuzey Irak'taki Bölgesel Yönetim lideri Mesut Barzani ve hakkında tutuklama yakalama kararı bulunan Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi'nin Türkiye ziyaretleri sırasında gerçekleşti ve iki ülke ilişkilerinin gerilmesine neden oldu. Öte yandan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, 24 Nisan günü temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a geldi.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin resmi internet sitesi Pukmedya, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının 24 Nisan saat 22.30 sıralarında PKK'nın Kandil Dağı'ndaki Aşkolke, Kurtek ve Serşavan kamplarını havadan 2 saat boyunca bombaladığını iddia etti. Aynı kaynak ayrıca 25 Nisan günü ise PKK'nın İran'daki kolu olan PJAK ile İran askerleri arasında da çatışma çıktığını da iddia etti. Pukmedya haberinde, İran ordusunun karadan yaptığı operasyon kapsamında, Dola Balayan adı verilen alanı toplarla yoğun ateş altına aldığını bildirdi.


İran

CNN Türk'ün 18 Nisan tarihli haberine göre İsviçre, yaptırım uyguladığı İranlı kişi ve kuruluşlara yenilerini ekleyerek üç şahıs ve 8 kuruluşu daha İran yaptırımları listesine aldı. Söz konusu kişi ve kuruluşların malvarlığı donduruldu, ancak yaptırım paketine İran Merkez Bankası dahil edilmedi ve ülke ile petrol ticareti de durdurulmadı.

İran'ın Mehr Haber Ajansı'nın 23 Nisan tarihli haberine göre, İran Petrol Bakanlığı, İran Ulusal Petrol Şirkeri ve bakanlıkla ilişkili bazı şirketler, 22 Nisan günü bir siber saldırıya uğradı. Ajansın bildirdiğine göre saldırıda kullanılan bilgisayar virüsü, ciddi bir zarar vermeden önce tespit edildi. Ancak başta Kharg Adası'ndaki petrol tesisi olmak üzere bazı tesislerin internet bağlantıları ve iletişim hatları, muhtemel yeni saldırılara karşı önlem olarak kesildi.

Savunma Bakanı Ehud Barak 8 Nisan günü CNN televizyonuna verdiği mülakatta, İran'ın nükleer görüşmelerine ilişkin İsrail'in beklenti ve koşullarını açıkladı. Buna göre: 1. İran 20% oranında zenginleştirilmiş Uranyum envanterini tamamen teslim etmeli, 2. 3.5% oranında zenginleştirilmiş 5t miktarındaki Uranyum envanterinin 4.5t'u teslim edilmeli, 3. Kum şehri yakınlarındaki Fordow zenginleştirme tesisi kapatılmalı, 4. tüm zenginleştirme faaliyetleri durdurulmalı ve 5. tüm nükleer tesisler, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetimlerine açılmalı ve nükleer silah programının tüm bilgileri paylaşılmalı. Barak, bu koşulların kabul edilmesi halinde İsrail'in, üçüncü bir ülkenin İran'ın Tahran araştırma reaktörüne yakıt çubuğu sağlamasına izin vereceğini belirtti.

İran Devrim Muhafızları Kolordusu havacılık birimi komutanı General Emir Ali Hacızade, İran devlet televizyonuna 21 Nisan günü verdiği mülakatta, 2011 Aralık ayında ele geçirilen ABD'ye ait RQ-170 İHA sisteminin teknolojisini çözdüklerini iddia etti. Hacızade ayrıca RQ-170'in ele geçirilmeden önce ne tür görevlerde kullanılmış olduğunu da deşifre ettiklerini söyledi. Buna göre RQ-170, İran tarafından ele geçirilmeden önce, El Kaide lideri Osama Bin Ladin'e düzenlenen operasyondan iki hafta önce, saklandığı evin üzerinde uçmuş. Hacızade, RQ-170'in uçuş bilgisayarından elde ettiklerini iddia ettiği veriler arasında, uçağın Afganistan'daki Kandahar üssüne gönderilmeden önce, 17.10.2010 tarihinde California'da onarım geçirdiğinin de bulunduğunu söyledi. General ayrıca uçağın teknolojisini Rusya veya Çin ile paylaşmayacaklarını da ekledi.

İran Savunma Bakanı Tümgeneral Ahmed Vahidi, Fars haber ajansına 3 Nisan günü verdiği mülakatta, Füze Kalkanı projesinin bir ABD - İsrail projesi olduğunu ve ülkesinin bu projeyi başlangıcından itibaren bölgesel güvenlik ve istikrara yönelmiş bir tehdit olarak algıladığını açıkladı. Bakan ayrıca İran olarak komşu ülkelere, söz konusu projeye katılmama yönünde tavsiyelerde bulunduklarını da ekledi.

İran Fars haber ajansının haberine göre, İran Devrim Muhafızları, modernize edilmiş Tondar sınıfı bir hücumbotu 20 Nisan günü hizmete aldı. Çin'den 1991 - 1996 yılları arasında teslim alınan toplam 10 adet Tondar sınıfı güdümlü füzeli hücumbottan modernize edilen ilk botun hizmete girişi Şubat ayında duyurulmuştu. Herhangi bir fotografı servis edilmeyen yenilenmiş Tondar'ların teknik özellikleri açıklanmamış olmakla birlikte, gemisavar füzelere ilaveten 30mm ve 23mm uçaksavar toplar taşıdıkları biliniyor.

Uluslararası petrol şirketi BP'nin üst yöneticisi Bob Dudley Ankara'da 16 Nisan günü, "Petrol fiyatları bir hayli yüksek, bu suni bir durumdan kaynaklanıyor. İstanbul'daki görüşmeler (İran ve '5 1' arasındaki nükleer müzakereler) bu gerginliği azaltacak" dedi.


İsrail

İsrail televizyonu Channel 10, nükleer müzakerelerin bir sonuca varamaması durumunda İsrail’in İran’a karşı başlatacağı saldırının detaylarını ortaya koydu. Kanalın muhabiri Alon Ben-David’e göre İsrail, 23 Mayıs’ta Bağdat’ta gerçekleşecek ikinci tur müzakerelere kadar bekleyecek, müzakerelerin çökmesi durumunda orduya İran’ın nükleer tesislerine saldırı emri verilecek. Operasyonda onlarca saldırı uçağı, eskort jetleri, havada yakıt ikmali sağlayan tanker uçaklar, elektronik savaş uçakları ve kurtarma helikopterleri yer alacak. İsrail filosunun en uzun mesafe uçma kapasitesine sahip uçağı olan F-15’ler ön cephede yer alacak. Hava Kuvvetlerinin ‘Eitan’ adlı insansız uçağı da İran’a gidecek. Ayrıca kanalın haberine göre İsrail, operasyonun ardından başta Lübnan Hizbullahı’ndan olmak üzere saldırıların başlayacağını, ülkenin kuzeyinde 30 yıldır görülmemiş tam kapsamlı bir savaş çıkacağını da kabul ediyor.

Rafael firması, helikopterlerin RPG tipi roketlere karşı savunmasında kullanılacak Fliker adlı bir aktif savunma sistemini test etti. Helikopterdeki füze özsavunma sistemi ile flare fişeklerinin yetersiz / etkisiz kalması durumunda devreye girecek ikinci hat bir savunma sistemi olan Fliker, yaklaşan RPG mermisini tahrip etmek için mini patlayıcı kovanlar fırlatıyor.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, nükleer müzakerelerin İran'ı nükleer silah geliştirmekten alıkoyacağına inanmadıklarını açıklayarak, "ABD'ye hiçbir zaman İran'a saldırmayacağımızın sözünü vermedik" dedi. Barak, İsrail'in Ordu Radyosu'nda yaptığı açıklamada, İran ile ilgili nükleer müzakerelerin, Tahran yönetimini nükleer silah geliştirmekten alıkoyacağına inanmadığını söyledi. İsrail'in zaman kaybından üzüntü duyduğunu ifade eden Barak, "zamanın çok değerli olduğunu" belirtti.

Hint savunma sanayii şirketlerinden Mahindra & Mahindra (M & M), Rafael şirketi ile bir ortak girişim şirketi kurmak için Hindistan Dış Yatırım Destek Kurulu'na Mart ayı sonunda başvuruda bulundu. 74% hissesi M & M, 26% hissesi Rafael'e ait olacak şirketin faaliyet alanları olarak elektronik harp, torpido karşı tedbir sistemleri, uzaktan kumandalı silah istasyonları ile gelişmiş zırh sistemleri belirlenmiş durumda. Öte yandan Rafael şirketi, 2009 yılından bu yana devam eden çalışmaları sonuçlandırarak, Brezilyalı havacılık şirketi Gespi Aeronautics'in 40% hissesini satın aldı.

Jerusalem Post gazetesinin 11 Nisan tarihli haberine göre İsrail Hava Kuvvetleri, envanterindeki Boeing AH-64 Apache ve Bell AH-1 Cobra helikopterlerini, özellikle meskûn mahallerdeki 8,000m'ye kadar menzillerde hassas saldırılar için donatmak üzere Elbit üretimi yarı aktif lazer güdümlü Guided Advanced Tactical Rocket (GATR) roket sistemini ile Rafael Spike-ER tanksavar güdümlü füzesini değerlendiriyor.

Airforce Technology sitesinin 25 Nisan tarihli haberine göre İsrail Hava Kuvvetleri, envanterindeki Patriot hava savunma sistemlerinin uçak, füze ve İHA'lara karşı etkinliğini artırmak için, gece görüş kabiliyetli uzun menzilli kamera sistemleri tedarik etmeyi planlıyor. Patriot sistemine entegre edilecek olan kameralar, gündüz ve gece şartlarında uzun menzilli tespit, teşhis ve takip maksatlı olarak kullanılacak.

Rafael firması, Arrow III stratejik hava savunma füze sisteminin denemelerinde kullanılmak üzere Silver Sparrow (Gümüş Serçe) isimli bir hedef füze geliştirdi. Jane's Defence Weekly'nin 26 Nisan tarihli haberine göre Silver Sparrow, uzun menzilli balistik füzeleri simüle edebiliyor. INS/GPS güdüm sistemi ile tevcih edilen 8.39m uzunluğundaki füze, F-15 savaş uçağı tarafından taşınıp ateşleniyor.

CNN Türk'ün 22 Nisan tarihli haberine göre İsrail ordusuna bağlı komandolar, ülkenin açıklarında seyreden Liberya bandıralı bir gemiye saldırı düzenlediler. Habere göre İsrail basını, İsrail karşıtı militanlar için silah götürdüğü şüphesiyle baskın düzenlenen geminin, aramalarda silaha rastlanmaması üzerine serbest bırakıldığını bildirdi. İsmi gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan İsrailli yetkililer ise, komandoların gemiye İsrail'in 160 kilometre açığında baskın düzenlendiğini söyledi.

İsrail Silahlı Kuvvetleri ilk grup siber savaşçı eğitim programı mezunlarını 17 Nisan günü verdi. Toplam 30 mezun, silahlı kuvvetlerin çeşitli kademe ve komutanlıklarına atanarak, birliklerinin siber saldırılara karşı güvenliğinden ve network sisteminin bekasından sorumlu olacaklar. C4I Müdürlüğü'ne bağlı bulunan Siber Savunma Tümeni'ne bağlı olan bu askerler aynı zamanda Tzayad Sayısal Ordu Programı'nın yürütülmesinden de sorumlular. Tzayad Programı ile İsrail ordusu bünyesinde, elde edilen tüm istihbarat bilgilerinin paylaşılması ve müşterek taktik ve stratejik resmin elde edilmesi planlanıyor.

Jane's Defence Weekly'nin 18 Nisan tarihli haberine göre İsrail Hava Kuvvetleri, Bell Boeing V-22 Osprey tilt rotorun değerlerdirmesine devam ediyor. Nisan ayı başında ABD'ye giden İsrail Hava Kuvvetleri komutanı Ido Nehuştan'ın ziyareti sırasında en önemli gündem maddelerinden birini teşkil eden V-22 alımı ile, hizmetteki Sikorsky CH-53 nakliye helikopterlerinin değiştirilmesi hedefleniyor. V-22'nin alımı ile ilgili olarak ayrıca Hazine Bakanlığı nezdinde bütçe çalışmaları da devam ediyor.


Kıbrıs

DefenceGreece savunma haber sitesinin 14 Nisan tarihli haberine göre, RMMO ve Alman Deniz Kuvvetleri unsurları, Kıbrıs'ın güneyinde 10 Nisan günü bir arama ve kurtarma tatbikatı icra ettiler. GKRY Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi sevk ve idaresinde gerçekleştirilen tatbikata RMMO'dan üç helikopter, karakol botları ile sıhhi tahliye personeli ile Alman Deniz Kuvvetleri'nden üç gemi katıldı.

Polonya'nın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Dışişleri Müsteşarı Dr. Zbigniew Wlosowicz ile GKRY Polonya Büyükelçisi Andreas Zenonos, 26 Nisan günü Polonya - GKRY savunma işbirliği anlaşması imzaladı.


Mısır

Mısır Hava Kuvvetleri için sipariş verilen Agusta Westland AW-139 arama kurtarma helikopterlerinin ilki, 11 Nisan günü teslim edildi. Kahire yakınlarındaki Almaza Arama ve Kurtarma Harekâ Merkezi'nde görev yapacak olan helikopterler, ABD'nin FMS yabancı askeri satışlar kredi kanalı ile alınıyor. Nisan 2011'de imzalanan sözleşmenin toplam tutarı USD37.7 milon.

Mısır'da cumhurbaşkanı adaylarından eski istihbarat şefi Ömer Süleyman, İsrail'in, kendi topraklarına yönelik roket saldırılarını gerekçe göstererek Sina Yarımadası'nı yeniden işgal edebileceğini ileri sürdü. Ömer Süleyman, Mısır'da yayımlanan Yevm el-Seb'a gazetesine verdiği röportajda, Mısır ile İsrail ilişkilerine dair önemli mesajlar verdi. Mısır'ın Tel Aviv tarafından düşman ülkelerden biri olarak değerlendirilmesinden kaygı duyduğunu belirten Süleyman, İsrail'in Sina Yarımadası'nı emniyetsiz bir bölge olarak gördüğünü ve sınırlarını güvenceye almak için bu bölgeye dönmeyi düşünebileceğini belirtti. İsrail'in Sina'ya yönelik işgal planının olup olmadığına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Süleyman, "İsrail'in bizimle çatışması ve ulusal güvenliği gerekçe göstererek bunu yapması mümkün. İsrail, dünyaya bu türden mazeretler sunmakta uzman" yanıtını verdi. İsrail'in Sina'ya girmesi halinde bölgeden çabuk ayrılmayacağı tahmininde bulunan Süleyman, "Böyle bir durumda Mısır'ın ödeyeceği bedel ağır olur" diye konuştu. Mısır'ın, Hamas ile ilişkilerini sıkılaştırması, ancak bunun, ulusal ve bölgesel güvenliğe zarar verecek boyutta olmaması gerektiğini savunan Süleyman, siyasi rakibi Müslüman Kardeşlere de bölge barışının korunması amacıyla ihtiyatlı hareket etmesi çağrısında bulundu. Mısır askeri yönetimi tarafından seçimleri denetlemekle görevlendirilen Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yüksek Komisyonu, aralarında Ömer Süleyman'ın da bulunduğu 10 adayı yarış dışı bırakmış, Süleyman, kararı temyize götüreceğini açıklamıştı.


Romanya

Romen Mediafax haber sitesinin, Hollanda'nın Romanya Büyükelçisi Matthijs van Bonzel ile gerçekleşirdiği söyleşide büyükelçi, ülkesinin Romanya ile ikinci el F-16 satışı konusunda görüşmeler yürüttüğünü söyledi. Büyükelçi, F-16'ar için diğer bazı NATO ülkeleri ile de görüşmeler halinde olduklarını ekledi.[2]

Romanya ve Moldova hükümetleri 20 Nisan günü bir askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Savunma ihtiyaçlarının planlanması, insan kaynaklarının yönetimi, istihbarat ve tıbbi hizmetleri kapsayan anlaşma aynı zamanda Moldova'nın Atlantik İttifakı'na bağlanma amacı doğrultusunda önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor.

Öte yandan Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu 3 Mayıs günü, Romanya'nın ABD kaynaklı füze kalkanı projesine katılsa bile, Moldova'nın Rusya ve NATO arasında bir tampon bölge olmayacağını söyledi. Devlet Başkanı ayrıca, Moldova'nın da bir gün aynı Romanya gibi bir AB üyesi olacağına inandığını ekledi.


Rusya Federasyonu

Rus Deniz Kuvvetleri Karadeniz Filosu’na ait Tsesar Kunikov çıkarma gemisi, BlackSeaFor deniz görev gücünün Nisan 2012 aktivasyonunda bayrak gemisi olarak görev aldı. Kunikov’un liderlik ettiği görev gücü, Türkiye’den MEKO 200TN Track I sınıfı F240 Yavuz firkateyni, Bulgaristan’dan Pauk sınıfı Reshitelni korveti, Romanya’dan Tetal sınfı Eustatiu Sebastian korveti ile Ukrayna’dan Natya I sınıfı mayın tarayıcı Çerkasi gemilerinden oluşuyor.[3]

RIA Novosti haber ajansının 28 Nisan tarihli haberine gör, Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Şuvalov, ülkedeki bazı savunma, havacılık ve gemi inşa şirketlerinin özelleştirileceğini açıkladı. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 11 Nisan günü Rus meclisinde yaptığı açıklamaya göre ise, özelleştirme paketi kapsamında, hükümet denetimine tabi olmak koşulu ile yabancı yatırımcıların da talepte bulunmaları mümkün olabilecek.

Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, ülkesinin 2013 yılında yeni savunma sistemlerinin tedariğine yaklaşık USD25 milyar harcayacağını açıkladı. Yönlendirilebilir enerji, genetik ve dalga enerjisi kullanan silahlar gibi yeni teknolojileri içeren sistemlerin 2011 - 2020 tedarik programının kapsamında olacağını ekleyen Bakan, ABD'nin DARPA savunma araştırma - geliştirme merkezine benzer bir kurumun tesis edilmesi için de kanun teklifinin hazırlandığnı hatırlattı.

Rusya’nın Karadeniz Donanması’na bağlı savaş gemisi Smetliviy, İstanbul ve Çanakkale boğazlarını geçerek Suriye’nin Tartus limanına gitti. Rus fırkateyninin bu seyahati, boğazlardan geçtikten ve toplantı bittikten bir gün sonra, dün açıklandı.[4] Rus RIA Novosti haber ajansına geminin rotasıyla ilgili bilgi veren askeri ve diplomatik kaynaklar, “Smetliviy çarşamba günü (yarın) Rusya’nın levazım üssü olarak kullandığı Suriye’nin Tartus limanını demir atacaktır. Savaş gemimizin Tartus limanına gidiş vesilesi askeri değil, daha ziyade ticari nitelik taşımaktadır. Savaş gemisinde klasik personelin yanı sıra boğazlardan geçiş sırasında ve Suriye kıyılarında demir atıldığında korumasını sağlayacak deniz komando timi de görev alıyor” dedi.[5]

Kolomna Tasarım Bürosu, BMP-3 zırhlı muharebe araçları için yeni bir iyileştirme paketi tanıttı. Rus Nezavisimoe Voennoe Obozrenie savunma dergisinin 6 Nisan günü yayınlanan makalesinde tanıtılan paketin kapsamında yeni bir elektrooptik hedefleme ve takip sistemi, yeni muhabere sistemi ve Khrizantema S tanksavar füze taşıma kabiliyeti bulunuyor.

Rusya, Yeni Delhi'de düzenlenen Defexpo 2012 fuarında, T-90 ana muharebe tankının yeni nesil türevi olan T-90MS'yi tanıttı. İhrac pazarının hedeflendiği T-90MS, 1,130bg'lik V-92S2F dizel motoru ile 7 ileri + 1 geri aktarma organına sahip. Kalina elektrooptik tespit, teşhis ve hedefleme sisteminin kullanıldığı tankta ayrıca Relict patlayıcı zırh modülleri bulunuyor. Ana silahı 125mm 2A46M-5 yivsiz setsiz top olan T-90MS'de ikincil silah olarak 12.7mm UDP T05BV-1 uzaktan kumandalı silah istasyonu bulunuyor. Topalm 40 adet 125mm mühimmat taşıyan tankta 22 adet mühimmat, otomatik doldurucunun haznesinde bulunuyor.

İzvestiya gazetesinin 9 Nisan tarihli haberine göre Rusya, Baltık Filosu'nun merkezi olan Kaliningrad şehrine S-400 Triumf uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi bataryasının konuşlandırılmasını tamamladı. Rus Hava Kuvvetleri 2020 itibariyle, her biri dörder sisteme sahip ikişer taburdan müteşekkil, toplam 28 S-400 alayı kurmuş olmayı planlıyor. Ayrıca 2015 yılından itibaren de yeni nesil S-500 hava savunma sisteminin hizmete girmesi planlanıyor. Kaliningrad'daki S-400 sisteminin kurulması, ABD'nin Avrupa'ya konuşlandırmaya başladığı Füze Kalkanı sistemine bir cevap niteliği taşıyor.

Japon Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Rusya, Pasifik üzerinde havadan gözlem ve keşif uçuşlarını artırdı. Buna göre Rus Ilyuşin Il-38 May uçakları 22 Mart, 29 Mart ve 6 Nisan günlerinde, iki adet Tupolev Tu-142 uçağı ise 27 Mart günü Japon Denizi üzerinde keşif ve devriye uçuşu gerçekleştirdi. Uçakları karşılama ve refakat için Japon Özsavunma Hava Kuvvetleri'ne ait Mitsubishi F-15J jetleri havalandı.

Rus Severnaya Verf tersanesi 5 Nisan günü, Cezayir ile, bu ülkenin deniz kuvvetlerinde 1980'lerden bu yana hizmette bulunan iki savaş gemisinin modernizasyonu için bir sözleşme imzalandığını duyurdu. Sözleşme, Cezayir Deniz Kuvvetleri'ne ait Koni tipi Murad Reis sınıfı bir korvet ile Nanuçka II tipi Burya sınıfı bir hücumbotu kapsıyor. St Petersburg'daki tersane böylelikle, her iki sınıfa ait üçer geminin kademeli modernizasyonu programını tamamlamış olacak. Her iki sınıfın ilk gemilerinin modernizasyonu Şubat 2011'de tamamlanmıştı. İkinci paketin modernizasyonu ise bu yılın Haziran ayında tamamlanacak.

Rusya'nın Novosibirsk kentindeki bakım merkezinde bir yıldan uzun süredir tamir ve yenileme çalışmaları süren Kazakistan Hava Kuvvetleri'ne ait Mil Mi-26 nakliye helikopteri, Mart ayı sonunda testlerin tamamlanmasını müteakip teslim edil.


Suriye

CNN Türk'ün 7 Nisan tarihli haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda ülkemize gelen Suriyeli kardeşlerimizin sayısı 24 bini bulmuş durumda. Tabii bu artarak devam ediyor. Biz bir taraftan tedbirlerimizi alıyoruz. Kapıları kapamak gibi bir düşüncemiz de yok. Fakat Kofi Annan'ın elini çok ama çok sıkı tutması lazım. 10 Nisan diye bir tarih açıkladı, bu süreci yakın takibe alması gerekir diye düşünüyorum, inanıyorum" dedi.[6]

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, 2 Nisan günü Brüksel'de yaptığı açıklamada, NATO'nun Suriye'ye müdahele niyetinin kesinlikle olmadığını ancak rejimin muhaliflere müdahale şeklininin bölgede ciddi bir silah akışına neden olabileceği tehlikesinin bulunduğunu söyledi. Rejimi, sivillere yönelik eylemlerinden doalyı şiddetle kınadığını ifade eden Rasmussen, hiç bir gruba silah sağlamamanın en doğru yol olacağını ekledi.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusunda, Türkiye'nin sınırını korumak ve katliamlardan kaçan insanlara yardım etmek için her türlü hazırlığı yapma hakkı olduğunu söyledi. BBC Türkiye muhabiri Jonathan Head'in sorularını yanıtlayan Davutoğlu, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan 23 Şubat'ta görevine başladığında Türkiye'de yaklaşık 9,000 Suriyeli mültecinin olduğunu, şimdi ise bu sayının 25,000'e ulaştığını belirtti. Suriye rejiminin, Annan planıyla ilgili bağlılığını 26 Mart'ta ifade ettikten sonra yaklaşık 8 bin yeni mültecinin Türkiye'ye geldiğini söyleyen Davutoğlu, Annan'ın planının uygulanması konusundaki son tarihin kötüye kullanıldığının görüldüğünü, dolayısıyla "yeni bir son tarihin olmaması gerektiğini" söyledi. "Eğer, Annan planı başarılı olursa çok mutlu olacağız. Ama eğer tüm bunlar başarısız olursa, bölgesel inisiyatifler ya da uluslararası toplum karşılık vermekte başarısız olursa ve bizim için ulusal güvenlik riski olursa, Türkiye'nin sınırı korumak ve katliamlardan kaçan insanlara yardım etmek için her türlü hazırlığı yapma hakkı var." şeklinde konuşan Davutoğlu, "Türkiye, silahlı kuvvetlerini Suriye içindeki sivilleri korumak için hazırlıyor mu" yönündeki soruyu, bunun sadece Türkiye'nin değil, uluslararası toplumun da sorumluluğu olduğunu ifade ederek yanıt verdi. Suriye'deki olaylara BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) karşılık vermesinin gerekliliğini vurgulayan Dışişleri Bakanı, "Eğer ulusal güvenliğimizi korumak ya da Suriye halkına yardım etmek söz konusu olursa, Türkiye olarak biz gerekeni yaparız" dedi. Türk ordusunun her türlü zorluğa, her zaman ve her yerde hazır olduğunun altını çizen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Ama, örneğin sınırlardan uzakta Humus gibi şehirlerde yaşayan insanların korunması için uluslararası toplumun sorumluluğu ne olacak? Dolayısıyla BMGK'da tek ses olmanın, tek politikaya sahip olmanın ve Suriye rejimine güçlü ve doğru mesajı vermenin zamanıdır" diye konuştu.

11 Nisan günü, Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı’nda gizlice görüntü ve fotoğraf çektiği iddia edilen 5 Suriyeli, gözaltına alındı. Akşam saatlerinde sınır bölgesinde devriye gezen askerler, konteyner kent yakınlarında kamera ve fotoğraf çekimi yapan ve Halep’te doktor olduğunu söyleyen bir kişiyi yanındaki arkadaşıyla gözaltına alındı. Bu kişilerin biraz uzağındaki 3 kişi de askerler tarafından alınarak Özel İdare Müdürlüğü Binası’ndaki kriz merkezine götürüldü. Yapılan inceleme sonucu doktor olduğunu söyleyen kişi ile yanındaki arkadaşının üzerinde İstanbul ve Ankara’ya gittiklerini gösteren uçak biletleri bulundu. Kamera ve fotoğraf makinelerinde ise konteyner kent çevresi, Öncüpınar Sınır Kapısı ile sınır bölgesine ait görüntüler olduğu görüldü. Pasaportları olmasına karşın Türkiye’ye kaçak olarak girdiği anlaşılan 5 kişi, gözaltına alındı.

Anadolu Haber Ajansının haberine göre, Suriye'ye silah ve mühimmat götürdüğü öne sürülen Alman bandıralı "Atlantic Cruiser" gemisi, 17 Nisan gece saatlerinde İskenderun Limanı açıklarında demir attı. Liman açıklarında bekletilen gemide, Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü İskenderun Gümrük Muhafaza Müdürlüğü, İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü Deniz Büro Amirliği, İlçe Deniz Sağlık Müdürlüğü ve Dış İşleri Bakanlığı yetkililerince inceleme yapılacağı belirtildi.[7]

Türk Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 6- 7 Nisan tarihlerinde 102 Suriye vatandaşının kendi istekleriyle ülkelerine döndüğünü, 699 kişinin Türkiye'ye giriş yaptığını açıkladı. 7 Nisan itibariyle ise 24,324 Suriye vatandaşının Türkiye'de barındırıldığı belirtildi. AFAD'tan yapılan açıklamada, 7 Nisan'a kadar 38,398 Suriye vatandaşının Türkiye'ye girişi yaptığı bildirildi. Halen Hatay'da 8,095, Gaziantep'te (Nurdağı- İslahiye) 5,498, Kilis'te 9,089 ve Şanlıurfa'da (Ceylanpınar) 1,599 olmak üzere 24,281 Suriye vatandaşının Türkiye'de barındırıldığı; 21'i refakatçi, 22'ü hasta ve yaralı olmak üzere toplam 43 Suriyeli'nin de hastanede bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, hastanedekilerle birlikte Türkiye'de toplam 24,324 Suriye vatandaşı bulunduğu, Hatay'daki çadırkentlerde oluşturulan 34 sınıfta okul çağındaki 388'sı kız, 350'ü erkek olmak üzere toplam 738 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve orta öğretim eğitimi verilmeye devam edildiği, ülkeye giriş yapan Suriyeliler'e her gün üç öğün sıcak yemek verildiği kaydedildi.

İngiliz Guardian gazetesi Suriye ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu bir makalede, dış müdahelenin ahlaki açıdan haklı olduğunu, ancak batının çekimser davranması nedeniyle bu kararı Türkiye ve diğer güçlerin alacağı yorumunu yaptı. CNN Türk'ten Metin Güneş'in 12 Nisan günkü makalesinde aktardığına göre, Timothy Garton Ash imzalı yazıda, İrlanda İngiltere için ne kadar önemliyse, birinci dünya savaşına kadar Osmanlı'nın ayrılmaz bir parçası olan ve şimdi Suriye denilen bölgenin de Türkiye için önemli olduğu ifade ediliyor. Yazar, başbakan yardımcısının son Osmanlı sultanının torununun cenazesine katıldığını hatırlatarak, tarihi bilincin "ılımlı İslamcı hükümet" için özellikle önemli olduğunu belirtiyor. Yazıda öne çıkan bir başka nokta ise, "stratejik derinlik" doktrinine göre Türkiye'nin kendisini aynen Osmanlı İmparataorluğu günlerinde olduğu gibi Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya'da bölgesel bir güç olarak görmesi. Ayrıca yazar, "Eğer tarihi olarak yeni, egemenliğin paylaşıldığı AB modeli, birlik anlaşmasının yapıldığı 1963'ten beri yaklaşık 50 yıldır kelimenin tam anlamıyla verdiği sözü tutup, Türkiye'ye kucak açmış olsaydı, Suriye çevresindeki dengeler de farklı oldurdu" ifadesine yer veriyor.

Hatay'ın Yayladağ ilçesindeki kampta kalan Suriyeli mülteciler ile röportaj yapan Cumhuriyet gazetesi muhabiri Mustafa Erdemol'un aktardığına göre, kamplarda kalan bazı Özgür Suriye Ordusu üyesi muhalifler, sınır ötesine geçip Suriye'de vur kaç saldırıları düzenleyip geri geliyorlar.

ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford, Suriye ordusunun, bazı bölgelerden askerlerini çektiğini, ancak diğer bölgelerden ayrılmadığını ya da sadece askerlerinin ve zırhlı araçlarının yerini değiştirdiğini söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise, Suriye hükümetini süren şiddet nedeniyle kınadı. Robert Ford, BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı planın uygulanmaya başlayacağı 10 Nisan öncesinde, Suriye ordusunun, henüz güçlerinin tamamını yerleşim yerlerinden çekmediğini belirtti. Güvenlik endişeleri nedeniyle Şubat ayında Suriye'den ayrılan Ford, Amerikan elçiliğinin Facebook sayfasında, bu bilgileri uydu görüntülerinden edindiğini yazdı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, tüm askerlerini ve ağır silahlarını yerleşim bölgelerinden 10 Nisan'a kadar çekme taahhüdüne rağmen masum sivilleri öldürmeye devam eden Suriye hükümetini şiddetle kınadı. Ban, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'deki durumun hızla daha da kötüleştiğini, 1 milyon kişinin bu durumdan etkilendiğini ve komşu ülkelere geçen Suriyeli sayısının alarm verdiğini belirtti. BM Genel Sekreteri, Suriyeli yetkililerin ciddi insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerinden tamamen sorumlu olduğunu, bu ihlallere derhal son verilmesi gerektiğini kaydetti.


Ukrayna

Rus Tyumen Uçak Fabrikası ile Ukraynalı Motor Sich firması, Nisan ayı başında uçak ve helikopter motor tamir ve iyileştirme faaliyetleri için bir ortak girişim şirketini kurmak için anlaşma imzaladı. Kurulacak şirket ayrıca Antonov An-2 nakliye uçağını baz alan yeni bir model uçak geliştirecek.

RIA Novosti haber ajanısının 12 Nisan tarihli haberine göre Ukrayna eski Savunma Bakanı Valeri İvaşçenko, görevi kötüye kullanma suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eski Devlet Başkanı Yuliya Timoşenko'nun hükümetinde Haziran 2009 - Mart 2010 arası görev yapan eski bakan, Ukrayna bütçesini USD8.8 milyon zarar uğratma iddiası ile 2010 Ağustos ayında tutuklanmıştı.

Rus RIA Novosti haber ajansının 25 Nisan tarihli haberine göre Ukrayna, deniz kuvvetlerinin elinde kalan tek denizaltı olan Proje 641 "Foxtrot" sınıfı B435 Zaporiziya denizaltısının yaklaşık 10 yıl süren tamiratını müteakiben deniz denemelerine başladı. 1970 yılında St Petersburg tersanesinde denize indirilen Zaporiziya, eski Sovyet Karadeniz Donanması unsurlarının Ukrayna ve Rusya arasında paylaşılmasından sonra Ağustos 1997'de Ukrayna Deniz Kuvvetleri'nde hizmete girmişti. 2000 yılında Rusya tarafından yenileme ve tamiratına başlanan denizaltının 2004 yılında tekrar hizmete girmesi planlanıyordu ancak 2007 yılına kadar kayda değer bir çalışma gerçekleştirilmedi. Zaporiziya'nın teorik olarak azami sürati satıhta 16, dalmış durumda ise 15 deniz mili. Bot, dalmış durumda 2 deniz mili süratle yaklaşık 300 mil menzile sahip.[8]

Ukraynalı Antonov ve Rus United Aircraft Corporation, An-70 nakliye uçaklarının ortak üretimi için bir çerçeve anlaşması imzaladı. Üretimde UAV'nin ana ortağı, Voronej Uçak Fabrikası olacak ve gövde ile nihai montajdan sorumlu olacak; Antonov ise kanat takımı ve motorları üretecek. Rus Savunma Bakanlığı, 2011 - 2020 modernizasyon planı çerçevesinde 60 adet An-70 tedariğini planlıyor. Ukrayna ise, ilki 2014 yılında teslim alınmak üzere iki uçak alacak. Projenin toplam maliyetinin USD1.5 milyar olması bekleniyor.

Ukrayna Kara Kuvvetleri ZTM-1 adındaki yeni geliştirilen 30mm otomatik topu resmen hizmete aldı. 330 mermi/dakika atış süratine sahip top, hafif zırhlı araçlar, piyade ve alçaktan uçan hava hedeflerine karşı kullanım için tasarlandı ve BTR-3U, BTR-4 tekerlekli ve BMP, BMD serisi paletli zırhlı muharebe araçlarına takılabiliyor.


Yunanistan

İngiliz gazetesi Guardian'ın haberine göre, Yunanistan'ın içine düştüğü borç krizinde savunma harcamalarının büyük payı bulunuyor. Gazetenin haberinde, Avrupa Birliği ve IMF'in EUR130 milyarlık kurtarma paketi karşılığında, Yunanistan'ın savunma harcamalarını EUR400 milyon azaltmayı kabul ettiği hatırlatılarak, söz konusu kesintilere rağmen Atina'nın askeri bütçesinin hala gayri safi mili hasılanın yüzde 4'ü olduğu belirtildi. Haberde, Yunanistan'ın savunma harcamasının Euro bölgesi ortalamasının hala iki katı olduğu da vurgulandı. Yunanistan’ın, Türkiye'den gelebilecek tehdidi gerekçe göstererek 1990'ların sonundan bu yana Almanya, Fransa ve ABD'den yüzlerce Leopard tankı, Howitzer topları, F-16 ve Mirage savaş uçakları aldığı belirtildi. Ayrıca konuyla ilgili olarak Yunanistanlı bir güvenlik uzmanı, 'Kıbrıs'ın 1974'teki işgalinden sonra EUR216 milyarlık silah aldık. Eminin ki gizli fonlar nedeniyle gerçek harcamalar daha fazla' ifadelerini kullandı.

Yunanistan eski Savunma Bakanı ve eski PASOK Milletvekili Akis Çohacopulos, Atina Savcılığı'nın verdiği karar sonrası kara para aklama, rüşvet alma, vergi kaçırma ve mal varlığına ilişkin doğru bilgi vermeme suçlarından 11 Nisan günü tutuklandı. Daha önce denizaltı skandalı sebebiyle özel soruşturmaya tabi tutulan eski bakan, Yunan Deniz Kuvvetleri için Almanya'ya siparişi verilen dört adet Tip 214 sınıfı denizaltı sözleşmesinden EUR8 milyon rüşvet almakla suçlanmıştı. Paraların Alman Ferrostaal şirketi tarafından İsviçre'deki Morgan Stanley bankasına yatırıldığı öne sürülmüştü. İddianameye göre Çohacopulos, bu paralarla Atina'nın 3 farklı semtinde lüks evler satın aldı. Atina Savcılığı ayrıca Akis Çohacopulos'un mal varlıklarına da el konulması kararı verdi. Çohacopulos'un gözaltına alınmasının ardından çalışma arkadaşları ile daha başka kişilerin de gözaltına alınması bekleniyor.

Yunan Genelkurmay Başkanı, internet sitesin 9 Nisan günü yayınladığı ve ABD ziyaretini değerlendirdiği yazısında, ABD'nin ana muharebe tankı ve M-113 zırhlı personel taşıyıcı transferi konusunda açık olduğunu belirtti.

Yunanistan, İtalyan Alenia firmasına verdiği 12 adet C-27J Spartan taktik nakliye uçağı siparişinin son dört adetlik kısmını iptal etti.[9]

Yunanistan'da Dışişleri ve Savunma İşleri Konseyi, Nisan ayındaki toplantısı ile Hollanda'dan ikinci el tank mühimmatı satın alınmasına onay verdi. Jane's Defence Weekly'nin 20 Nisan tarihli haberine göre Hollanda ordu depolarından 4,200 adet 120mm DM53A1 zırh delici tungsten mermi ile 2,000 adet M865 talim mermisi, yaklaşık USD18.4 milyon bedelle satın alınacak. Öte yandan Yunan Kara Kuvvetleri, ABD'den 3,000 adet 120mm M830 tanksavar mermi hibe alacak. Yunan Kara Kuvvetleri envanterindeki Leopard 2A4 ve Leopard 2A6 ana muharebe tankları için alınan söz konusu 120mm mermiler, halen hizmette bulunan 105mm topla donatılmış M-48 ve M-60 tanklarının emekliye ayrılmalarını da sağlayarak bakım, işletme ve idame giderlerinden de tasarruf sağlayacak.

Yunanistan, ABD ve İsrail, Doğu Akdeniz’de 26 Mart – 5 Nisan tarihleri arasında Noble Dina 2012 müşterek tatbikatını icra ettiler. Tatbikata Yunanistan'dan MEKO 200HN sınıfı F455 Salamis firkateyni, Tip 209 / 1100 sınıfı S112 Triton denizaltısı ile 343'ncü Filo'ya bağlı 4 adet F-16C/D Block 52+ savaş uçağı; ABD Deniz Kuvvetleri'nden Ticonderoga sınıfı CG72 Vella Gulf kruvazörü ile Arleigh Burke sınıfı DDG68 The Sullivans destroyeri ve İsrail Deniz Kuvvetlerinden iki adet Sa'ar V sınıfı korvet ile bir adet Dolphin sınıfı denizaltı katıldı.[10]



[3] Görev gücüne dair izlenim ve fotograflar için bkz: “On Board Of The BlackSeaFor Ships”: http://turkishnavy.net/2012/04/28/on-board-of-the-blackseafor-ships/  
[4] Rusya’nın Suriye krizindeki duruşuna dair bir değerlendirme için bkz: “Rusya’nın Suriye Sorununa Bakışı”: http://www.usakgundem.com/yazar/2418/rusya%E2%80%99n%C4%B1n-suriye-sorununa-yakla%C5%9F%C4%B1m%C4%B1.html
[5] Geminin geçişinin fotografları ve konunun ayrıntıları için bkz: “Russian Destroyer Smetlivy Passes Through Bosphorus”: http://turkishnavy.net/2012/04/02/smetlivy/
[6] Suriye’deki muhalefetle Türkiye’nin ilişkisine dair bir makale için bkz: ““Suriye’de Yeni Dönem” Ankara’da mı yazıldı?”: http://www.cnnturk.com/Yazarlar/Ahu.Ozyurt/.Suriye.de.Yeni.Donem.Ankara.da.mi.yazildi/120.5836/index.html
[7] Konunun ayrıntıları için bkz: “M/V Atlantic Turns Out to be Clean”: http://turkishnavy.net/2012/04/26/mv-atlantic-cruiser-turns-out-to-be-clean/
[8] Konu ile ilgili ayrıntılar için bkz: “The Sole Ukraine Submarine Conducted Sea Trials In Black Sea”: http://turkishnavy.net/2012/04/28/the-sole-ukraine-submarine-conducted-sea-trials-in-black-sea/
[9] Konunun ayrıntıları için bkz: “Ekonomik Kriz Cenderesinde Yunan Hava Kuvvetleri – Nakliye Filosu da Nasibini Aldı”: http://www.siyahgribeyaz.com/2012/04/ekonomik-kriz-cenderesinde-yunan-hava.html
[10] Tatbikat ile ilgili haber için bkz: “Greece Joins Annual Noble Dina Military Exercise with US, Israel”: http://www.jspace.com/news/articles/greece-joins-annual-noble-dina-military-exercise-with-us-israel/8367

4 yorum:

Adsız dedi ki...

E-posta adresinizi kontrol edebilir misiniz?

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Merhaba,

Bir süredir iş nedeniyle yurtdışındayım. Yoğun geçtiği için e-postalarımı düzenli takip edemiyorum. Türkiye'ye döner dönmez yanıtlayacağım. Teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Arda Bey,

Dört Deniz Bültenlerinizi keyifle takip ediyorum.

Bir süredir takip ediyordum, takdirlerimi iletmek istedim. :)

Burak

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Merhaba Burak Bey,

İlginiz ve takdiriniz için teşekkür ederim.