27/03/2012

DIMDEX ve Körfez Ülkelerinin Donanma Modernizasyon Projeleri

Katar'ın başkenti Doha'da iki yılda bir düzenlenen DIMDEX (Doha International Maritime Defence Exhibition & Conference) uluslararası denizcilik sergisinin üçüncüsü, dün başladı.

28 Mart'a kadar sürecek sergide 15,000m2 kapalı alanda 150'de fazla kurum ve kuruluş yer alıyor. Ayrıca Doha limanında 11 farklı donanmadan toplam 14 savaş gemisi sergileniyor.
DIMDEX 2012'ye Türkiye de oldukça yoğun bir katılım sağlıyor. Türk Deniz Kuvvetleri'nden TCG F491 Giresun firkateyni de Doha'ya demirledi. Katılımcı Türk firmalar ise şöyle:

1. ADİK
2. ARES
3. ASELSAN
4. BİTES
5. C2 Tech Bilişim
6. DEARSAN
7. ETC-IS
8. GATE Elektronik
9. HAVELSAN
10. METEKSAN
11. MILSOFT
12. RMK Marine
13. STM
14. TİSAŞ
15. Yakupoğlu
16. Yonca - Onuk

Sergi, Basra Körfezi'nin oldukça ısındığı bir dönemde gerçekleştiriliyor. İran'ın uluslararası toplumla yaşadığı kriz ve bu krizin Körfez'deki geim trafiğine etkisi, bölge ülkelerinin askeri denizcilik projelerine ağırlık vermelerine neden oldu. Dolayısıyla Arap Yarımadası ülkelerinin sipariş listelerinde donanma sistemleri ağırlık kazanmaya başladı.

DIMDEX içeriğini önemli ölçüde şekillendirecek olan Körfez ülkelerinin donanma modernizasyon gündemlerini şu şekilde özetlemek mümkün:


Bahreyn

Deniz Kuvvetleri hizmetinde bir adet FFG-7 sınıfı firkateyn (Sabha) ile iki adet MGB62 (Al Manama) sınıfı korvet bulunan Bahreyn, bu gemilerin yerini almak üzere üç adet yeni nesil korvet tedariği planlıyor. Sözleşme görüşmelerinin tamamlanmasını müteakip siparişin 2015'ten önce verilmesi bekleniyor.

BKK'nın modeli, IDEF 2011'de
Finmeccanica standında sergilenmişti
Birleşik Arap Emirlikleri

BAE Deniz Kuvvetleri için 6 adet Baynunah sınıfı ile iki adet Abu Dhabi sınıfı korvet ile dört adet Falaj 2 sınıfı hücumbot inşa ediliyor. Bunlara ilaveten yeni projeler arasında, Al Fattan şirketinin İtalyan Finmeccanica ile birlikte yürüttüğü Black Kite Katamaran yüksek süratli hücumbot katamaran geliştirme projesi, fizibilite çalışmasına devam edilen LPD helikopter gemisi ile Abu Dhabi Shipbuilding - Fransız CMN ortaklığında, uzun vadede iki firkateyn üretimi yer alıyor.




Katar

DIMDEX'in ev sahibi Katar, üç adet Damsah sınıfı Combattante IIIM ve dört adet Barzan sınıfı Vita hücumbota sahip. Katar'ın halen gündeminde iki önemli deniz projesi bulunuyor. Karakol botu ihtiyacı kapsamında 6 adet 60m karakol botu alınacak. Projede Damen OPV 950 tasarımı, Dearsan ise YTKB ile kısa listeye kaldı. Katarlı Nakilat tersanesi ile ortak girişim kuran Damen, avantajlı konumda. Uzun vadede gündeme gelecek korvet projesi ile ise dört adet korvet alınacak. Karakol botu projesinin 2014'te tamamlanmasından sonra başlaması beklenen projede Damen'in Sigma tasarımı favori gösteriliyor.


Kuveyt

Halen United States Marine tarafından üretilen 10 adet Mk5 sınıfı yüksek süratli hücumbotu hizmetine alan Kuveyt, dört adet orta sınıf korvet alımı planlıyor. Teklife Çağrı Dosyası'nın (TÇD) 2012 yılında yayınlanması bekleniyor.


Suudi Arabistan

Dünyanın savunmaya en fazla para ayıran ülkelerinden Suudi Arabistan'ın oldukça kabarık bir alışveriş listesi bulunuyor. Çok sayıda iddialı tedarik programından deniz kuvvetleri de eksik kalmış değil. Bunların öne çıkanları şunlar:

Yeni nesil denizaltı: Dört adet yeni nesil denizaltı alımı öngörülüyor. Adaylar Alman Thyssen Krupp Marine Systems Tip 209 / Tip 214, Fransız DCNS Scorpene, İspanyol Navantia S80, ve Güney Kore ya da Türkiye'den Alman lisansı altında Tip 209.

Firkateyn / Destroyer: TÇD'nin bu sene içinde yayınlanmasının beklendiği projede ihtiyaç miktarı beş olarak geçiyor. En kuvvetli aday ABD'nin Arleigh Burke sınıfı destroyeri. Diğer adaylar İngiliz BAE Systems Tip 45, DCNS FREMM ve Navantia F100.

Mayın avlama gemisi: Hizmetteki Addriyah sınıfı gemilerin yerini almak üzere, uzun vadede iki adet mayın avlama gemisinin alımı planlanıyor.

Sahil Güvenlik modernizasyonu: 35 - 45m sınıfı kıyı karakol botu ve komuta kontrol botu ile 15m sınıfı yüksek süratli müdahale botu tiplerinde çok sayıda bot tedariği planlanıyor.


Umman

Umman Deniz Kuvvetleri için BAE Systems tarafından Harif programı ile üç adet korvet üretiliyor. Önemli gecikmelerin yaşandığı projede son gemi olan Q42 Al Rasikh'in 2013'te hizmete girmesi bekleniyor. Öte yandan El Ufuk projesi ile dört adet 60 - 90m sınıfı karakol gemisi tedariği için 2009 başlarında bir TÇD yayınlandı. Ocak 2010'da açıklanan kısa listede Damen Schelde, Goa Shipyard ve Singapore Technologies Marine yer aldı. Umman ayrıca sahil güvenlik teşkilatı için 10 adet 25m sınıfı yüksek süratli müdahale botu alımına hazırlanıyor. TÇD'nin yıl sonuna doğru yayınlanması beklenen projede Yonca - Onuk'un şansı yüksek olabilir.


Ayrıca bkz: İkinci Savaş Alanına Hazırlık: Körfez Ülkelerinin Askeri Modernizasyonu


6 yorum:

Adsız dedi ki...

tşk

JohnyCash dedi ki...

Çok güzel ve yüksek öngörü sahibi bir yazı. Teşekkürler.

mrt dedi ki...

Bilgiler için teşekkürler.

Acaba bizim gemimiz neden orada demirledi? Üzerindeki yerli sistemleri mi teşhir ediyor?

Sudi Arabistan'ın bu kadar çok alım yapmasının nedeni nedir sizce?

Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

@mrt İRAN

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Sn mrt,

Gemimiz fuara tahminimce GENESİS modernizasyon projesini tanıtmak için demirledi.

Suudi Arabistan'ın bu kadar yoğun bir biçimde silahlanmasının iki ana sebebi var aslında: 1. Ortadoğu'da bölgesel bir askeri güç olmak ve 2. Özellikle İran'a karşı etkin bir savunma geliştirebilmek.

mrt dedi ki...

Çok teşekkür ederim.