24/02/2012

Karadeniz Göklerinde Sıcak Dakikalar

Soğuk Savaş günlerinden sıradan bir manzara
Norveç F-16A'sı, Rus Tu-22M'sine refakat ediyor

Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de sular ve hava ısınıyor. Soğuk Savaş'ın scramble günleri tekrar yaşanmış: Bu sefer oyuncular Türk F-16'ları ve Rus Tu-22M3'leri...

Sofya Haber Ajansı'nın aktardığına göre 22 Şubat Çarşamba günü Karadeniz hava sahasında hareketli anlar yaşandı. Habere göre Rus Hava Kuvvetleri'ne ait 5 adet Tu-22M3 bombardıman uçağı, yakın kol uçuşunda Bulgar hava sahasına 40km kadar yaklaştı. Bulgar Savunma Bakanlığı yetkililerinin de teyit ettiği olayda Rus uçakları Bulgar hava sahasına tecavüz etmedi, ancak belli bir mesafeyi koruyarak güneye, Afrika istikametine doğru seyretti.

Ancak habere göre bu olay, Türk Hava Kuvvetleri'nin alarma geçmesine neden oldu: Scramble kalkışı yapan iki Türk F-16'sı Tu-22M3'lere önleme ve refakat görevi icra etti. Bulgar Savunma Bakanlığı yetkilileri, neden Rus uçaklarını önlemek için herhangi bir Bulgar jetinin kaldırılmadığı yönündeki sorulara, NATO'nun güney komutanlığının bu gibi durumlarda hangi ülkenin uçaklarının önleme yapacağına karar verme yetkisine sahip olduğu şeklinde cevap vermişler.

Rus Tu-22'lerinin uçuşunun, Rus Deniz Kuvvetleri'nin Suriye açıklarında icra ettiği tatbikatla ilgili olduğu tahmin ediliyor. Bilindiği gibi bir Rus deniz görev gücü Ocak ayında Suriye'nin Tartus limanına demirlemişti. Geçtiğimiz hafta da İran Deniz Kuvvetleri'ne ait iki savaş gemisinin Suriye'ye vardığı haberleri çıkmıştı.

Bir süre önce, Rusya'nın, Şubat ayından itibarent"Beyaz Kuğu" lakaplı Tu-160 Blackjack stratejik bombardıman uçaklarını  Karadeniz bölgesini de kapsayacak devriye uçuşlarında görevlendireceği haberleri basına yansımıştı.

Rusya Hava Kuvvetleri sözcüsü Albay Vladimir Drik, “Stratejik filo Atlas ve Pasifik okyanuslarıyla Kuzey Buz Denizi’nin yanı sıra artık Karadeniz bölgesini de devriye alanı kapsamına alıyor” şeklinde konuşmuş, Rus Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nikolay Makarov da “Devriye uçuşları kimseyi tedirgin etmemeli. Bu uçuşlar tüm uluslararası anlaşmalara bağlı kalınarak yapılacak” demişti.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Herne kadar Bulgaristan NATO üyesi olsada, Rusya ile Türkiye'nin karşı karşıya kalacağı bir durumda Türkiye'nin yanında hareket edeceğini zannetmiyorum.

Adsız dedi ki...

Umarım it dalaşlarıda başlarda neyin ne olduğu anlarız teoriler pratiğe dönmüş olur .

Adsız dedi ki...

Tu-160 ları göndermedikleri için şanslıyız gönderselerde haberimiz olmazdı zaten...Amerikan askeri istihbarat uyduları haber vermediği sürece.Ruslar refakat için Mig 35 gönderselerdi daha ilginç olurdu. Amerika DEF CON 3 durumuna geçerdi herhalde.

Adsız dedi ki...

Tu-160 ları göndermedikleri için şanslıyız gönderselerde haberimiz olmazdı zaten...Amerikan askeri istihbarat uyduları haber vermediği sürece.Ruslar refakat için Mig 35 gönderselerdi daha ilginç olurdu. Amerika DEF CON 3 durumuna geçerdi herhalde.

Adsız dedi ki...

Yok be kardeşim haber verselerde iş işten geçerdi. Uçağın maksimum hızı 2200km/h diye biliyorum . Ne kadar ilginç bişey ya Rusların 20 yıl önce üretimi durdurulan uçakları hala batının son teknoloji uçaklarına meydan okuyabiliyor. Havacılıkta sadece Tu-160 ın 44 tane dünya rekoru varmış.

Adsız dedi ki...

Uçaklar Bulgaristan hava sahasını ihlal etmeden güneye dönüp Afrika'ya doğru yol aldıysa, bizim hava sahamızı kullanmış olmuyorlar mı? Bu uçaklar Trakya açıklarından geri mi döndüler? Cevapsız çok soru var.

emin dedi ki...

Bulgaristan,romanya ,moldavia,
macaristan Gürcistan,Ermenistan gibi ülkeler Tabela devletleridirler,Bulgaristan geçen sene Fazla maaş pirimi alanlardan paraları geri istiyor,Bulgarlar hangi uçağı kime karşı kaldıracaklar.bu devletler Amerika-İSrail tarafından satın alınarak Köle haline getirilmiştir.Bunların içerisinde Başımıza İş açacak Üs Bulgaristan'daki üslerdir. Yaşlı dünya 3.dünya savaşına gebedir ve bu savaş Ülkemizin etrafında olacaktır.
Mehmet emin bıyık

M.Kemal YENİGÜN dedi ki...

Bu Tu23M2 versiyionları F37 yerine sadece hava-yer görevleri için tercih edilemezmiyd,bu düşüncem cok saçma gelebilir fakat abd bize buucakların kodlarını bir 30 sene vermez belki 30 sene sonra oda zor.