05/12/2011

"Can You Crack it?" - Zamane Ajanlarını Seçmenin Başka Bir Yolu


FoxNews haber sitesinin haberine göre İngiliz istihbarat servisi GCHQ, kurduğu bir web sitesi aracılığı ile şifre çözücü / kırıcı personel arıyor. Bu kapsamda da adayları ilginç bir sınav ile eliyor.



"Can you crack it?" ([Şifreyi] Kırabilir misin?) adlı site açıldığında satır ve sütunlarda ikişer ikişer dizilmiş harf ve rakamlar görünüyor. İki grupta toplanmış bu harf - rakam silsilesinin altında, çözülen şifrenin girildiği bir hane ve ve yarışmanın bitimine ne kadar süre kaldığını gösteren bir sayaç bulunuyor. Facebook ve twitter'da paylaşma düğmelerinin ve "The Challange Continues" (Meydan Okuma Devam Ediyor) dışında sitede başka herhangi bir logo, amblem ya da yazı vb bulunmuyor.

MI5 ve MI6 istihbarat servisleri ile birlikte çalışan GCHQ, bu şifreyi çözüp ortaya çıkan anahtar kelime ile giriş yapan adayları, iş başvuru formuna yönlendiriliyorlar. FoxNews'in haberine göre şimdiye kadar 50 civarında kişi şifreyi çözmüş ve bunların 80% kadarı ile mülakat süreci başlamış.

Bir GCHQ yetkilisi ise şunları söylemiş: "Sayısal mücadele alanı hızla gelişiyor ve işe alım açısından bakılacak olursa, muhtemel adaylara erişim için yeni ve yaratıcı yollara ihtiyaç olduğunun farkındayız. Bu pazarlama girişimi ile, normal şartlarda geleneksel reklâm metodlarına ilgi duymayabilecek çok daha geniş bir kitleye ulaşabilmeyi hedefliyoruz"

Yarışmayı sunuş şekli özellikle ilgi çekici. Bir istihbarat servisi değil, büyük bir şirketler grubunun insan kaynakları ya da reklam & pazarlama yetkilisi gibi konuşmuş. Sosyal medya mecralarının etkin kullanımı da ayrıca dikkat çekici.

GCHQ, "Can you crack it" kampanyası ile yaklaşık 35 yeni personel almayı hedefliyor. Şifre kırma yeteneğinin yanı sıra adaylarda aranan özellikler arasında farklı yabancı dil bilgisi de bulunuyor.

Meraklısına not: "Can you crack it" yarışması, 12 Aralık'ta sona eriyor.
GCHQ sitesindeki şifreler



Hiç yorum yok: