03/05/2011

Rus Helikopterlerine Fransız Motoru

Ka-60 prototipi uçuşta
Rusya'nın Batı ile savunma ve havacılık alanındaki ilişkileri son iki yıldır hızlı bir şekilde gelişiyor. Bu sürecin son halkası, Rus helikopter üreticisi Russian Helicopters ile Fransız uçak motor üreticisi Turbomeca arasında imzalanan anlaşma.

Geçen ay sonunda Paris'te imzalanan satış anlaşması uyarınca, Safran Group'a bağlı olan Turbomeca, Ka-62 genel maksat helikopterleri için Ardiden 3G turboşaft motorunu sağlayacak. Anlaşma, toplam 308 adet Ardiden 3G motorunun satışını içeriyor. Russian Helicopters, Ardiden motorunu seçtiğini geçtiğimiz sene Ocak ayında duyurmuştu.



Kamov tarafından tasarlanan Ka-62, Rus Silahlı Kuvvetleri hizmetindeki Mi-8 genel maksat helikopterinin yerine geliştirilen Ka-60'ın sivil maksatlı türevi.

Geliştirilmesine 1980'lerin başında başlanan ve geliştirme sürecinde V-60 olarak adlandırılan helikopter, Mil firmasının geliştirdiği Mi-36'ya galip gelerek Mi-8'in halefi olmaya hak kazandı. Geliştirme sürecinde tasarımında büyük değişiklikler yapılan helikopterde, eşeksenli (koaksiyel) rotor düzeninden klasik rotor düzenine geçildi. 1993 yılına planlanan ilk uçuş, bütçe sorunları nedeniyle devamlı ertelendi ve ancak 1998 sonunda ve sadece havada asılı durumda (hover) gerçekleşebildi. Tam deneme uçuşu ise 1999 sonunda gerçekleştirildi. Helikopterin henüz seri üretimi gerçekleştirilmiş değil. 300 - 400 adetlik bir ihtiyacı olan Rus Kara Kuvvetleri için sipariş verilmedi. Prototiplerde kullanılan Rybinsk RD-600V turboşaft motorunun Klimov VK-1500 motoru ile değiştirilmesi gündeme geldi ancak henüz gerçekleşmiş değil. Diğer motor alternatifleri arasında Rolls Royce RTM322 ve General Electric CT7 de bulunuyor.

6,500kg azami kalkış ağırlığına sahip olan Ka-60'ın iç ve dış sivil pazar için geliştirilen türevi olan Ka-62'nin de doğumu çok sancılı bir sürece sahne oldu. Helikopter henüz ilk uçuşunu gerçekleştirmiş değil.

Turbomeca'dan alınacak 308 adet motor, yaklaşık 150 adet helikoptere tekabül ediyor. Bu sayıda helikopter, Ka-60/62 için öngörülen pazar payının oldukça altında bir sayıya tekabül etse de, projeyi darboğazdan kurtarabilir.

Öte yandan Ka-62 ile ilgili ilginç bir bilgi de, Sağlık Bakanlığı cankurtaran helikopter ihtiyacı için Nisan 2001'de $31.5 milyon karşılığı 6 adet helikopter için sözleşme görüşmelerinin yürütülmüş olması. Söz konusu satış gerçekleşmedi ve Bakanlık ihtiyacını sözleşme ile Koçoğlu Havacılık'tan karşıladı. Koçoğlu Havacılık, Eurocopter'e 2008 yılında 10 adet EC-135, bir adet EC-145 ve bir adet EC-155 sipariş etti.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Aselsan NG'nin resimleri açıklanmış.Onunla ilgili yazı ve ilk izlenim ne zaman gelecek?

minceer dedi ki...

Rusya'nın her türlü saldırı-savunma sistemlerini muhteşem bir şekilde kopyalama/geliştirme geçmişi gözönüne alınırsa Rusya'ya kritik silah sistemleri satışının stratejik anlamda "batı" nın çıkarlarına hizmet etmeyeceği açıktır. Ekonomisinin en kötü olduğu yıllarda bile savunma sanayiini, ordusunun modernitesini ayakta tutmaya çabalayan ruslar şimdide küresel savunma sanayii nin kapatalizm den kaynaklı satış iştahından faydalanmaktadır. Çok akıllıca bir adımdır. Sonuçta ülke menfaatleri / stratejik çıkarlar her türlü muhalefetin üzerindedir.