07/12/2010

Pearl Harbor Baskını - Tarafların Kayıplarının Listesi

Bugün 7 Aralık; Pearl Harbor Baskını'nın 69. yıldönümü. ABD'nin 2. Dünya Savaşı'na resmen girmesine neden olan olayın, her iki taraf için bilançosunu çıkarmıştım zamanında:

ABD

Personel: 2388 (2107 deniz / deniz piyade; 233 kara kuvvetleri; 48 sivil)

Gemiler:

USS BB-39 Arizona: İki bomba isabeti aldı; battı; şu anda deniz altında anıt mezar olarak bulunuyor.
USS BB-44 California: Üç torpido ve bir bomba isabeti aldı; battı, daha sonra su üstüne çıkarıldı.
USS BB-46 Maryland: İki bomba isabeti aldı; ağır hasar aldı; onarıldı ve daha sonra modernize edildi.
USS BB-36 Nevada: Bir torpido ve beş bomba isabeti aldı; ağır hasar gördü; karaya oturdu, tamir edildi ve daha sonra modernize edildi.
USS BB-37 Oklahoma: Dokuz torpido isabeti aldı; hasar gördü, onarıldı.
USS BB-38 Pennsylvania: Bir bomba isabeti aldı; hasar gördü, onarıldı.
USS BB-43 Tennessee: İki bomba isabeti aldı, hasar gördü, daha sonra onarıldı.
USS BB-48 West Virginia: İki bomba ve dokuz torpido isabeti aldı; battı; daha sonra su üstüne çıkarılıp tamir edildi ve tekrar hizmete girdi.
USS CL-50 Helena: Bir torpido isabeti; ağır hasar aldı, onarıldı.
USS CL-48 Honolulu: Yakınında patlayan bir bomba dolayısıyla hasar aldı; onarıldı.
USS CL-7 Raleigh: Bir torpido ve bir bomba isabeti aldı; ağır hasar aldı, tamir edildi.
USS DD-372 Cassin: Bir bomba isabeti aldı; ağır hasar gördü, tamir edildi.
USS DD-375 Downes: Bir bomba isabeti aldı; ağır hasar gördü, büyük ölçüde tekrar inşa edildi.
USS DD-388 Helm: Bir bomba isabeti aldı; kısmi hasar gördü.
USS DD-373 Shaw: Üç bomba isabeti aldı; büyük hasar gördü, büyük ölçüde tekrar inşa edildi.
USS CM-4 Ogala: Bir torpido isabeti aldı; battı, tekrar su üstüne çıkarılarak onarıldı.
USS AV-4 Curtiss: Bir bomba isabeti aldı; hafif hasar gördü, onarıldı.
USS YT-9 Sotoyomo: İki bomba isabeti aldı; battı, tekrar su üstüne çıkarılarak onarıldı.
USS AG-16 Utah: İki torpido isabeti aldı; battı, alabora olarak battı, battığı yerde anıt mezar olarak pearl harbor'da bulunuyor.
USS AR-4 Vestal: İki bomba isabeti aldı; ağır hasar alarak karaya oturdu, tekrar suya indirilerek tamir edildi.
USS YFD-2: Battı; tekrar su üstüne çıkarılarak tamir edildi.

Uçaklar: Toplam 164 adet (32 adet P-40, 6 B-17, 40 civarında PBY ve muhtelif diğer modeller)


Japonya

Personel: 55 pilot ve mürettebat, 130 denizci (denizaltı mürettebatları)

Gemiler:

Bir adet "I" sınıfı büyük denizaltı
5 adet cep denizaltısı

Uçaklar:

9 adet A6M Zero av uçağı
15 adet D3A Val pike bombardıman uçağı
5 adet B5N Kate torpido bombardıman uçağı


ABD'nin Pearl Harbor'da hasar gören savaş gemilerinin hemen hemen tamamı onarılarak tekrar hizmete sokuldu. Ancak bu arada geçen sürede Pasifik'te güç dengesi bir anda Japonya lehine değişti. ABD'nin tüm endüstriyel altyapısını seferber etmesi ve uçak gemilerine ağırlık vermesi, kaynakları kısıtlı olan Japonya'yı ileride önce durduracak, daha sonra da geriletecektir.

Pearl Harbor (ve aslında genelde Pasifik Savaşı) ile ilgili filmlerin hemen hemen hepsinde (ki buna "Pearl Harbor" filmi de dahil) A6M Zero savaş uçakları bomba ve torpido atarken görülüyor. Halbuki bu doğru değildir. saldırı sırasında Zero'lar yedek yakıt deposu haricinde başka bir dış yük taşımamıştır. görevleri Val ve Kate saldırı uçaklarına refakat ve Pearl Harbor'daki yer hedeflerine makineli tüfek ve toplarla saldırı idi.

Japonlar'ın limana cep denizaltıları ile saldırı harekatları tam bir başarısızlık ile sonuçlandı: Harekata tahsis edilen tüm denizaltılar tespit edilerek batırılmıştır.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Kimilerine göre ABD'nin Pasifik Donanması'nın vurucu gücünü kullanılamaz hale getirdiği için çok başarılı bir harekat. Kimilerine göreyse ABD uçak gemileri batırılamadığı ve Pearl Harbor'daki yakıt stokları yok edilemediği için başarısız bir harekat. Tarihin ilk şartı olayları yaşandığı döneme göre değerlendirmektir ve o dönemde o kadar büyük bir filoyla, ağzına kadar uçakla dolu gemilerle, ana üsten binlerce kilometre uzakta, neredeyse sıfır denecek kadar az bir kayıpla gerçekleşen böyle bir harekatın başarısı veya başarısızlığından ziyade ne kdar gözüpekçe olduğunun altını çizmek gerekir öncelikle...

Saturn 5 dedi ki...

Tarihi güçlüler yazdığından ve Amerika Birleşik Devletleri de 2. Dünya Savaşı’nda beri bir küresel güç olduğu için Pasifik’te savaş hep Pearl Harbour baskını ile başlar.

Japonların kendilerini neden böyle bir saldırıyı yapmak zorunda hissettikleri popüler tarih ve genel görüş içinde pek incelenmez. Sonuçta ABD o zamanda büyük bir üretim potansiyeli olan çok zengin insan gücü, ekonomik kaynak ve ham maddeye sahip bir ülkeydi. Evet, onuru ile ölmek, intihar etmek Japon kültürünün bir parçasıdır. Ancak sadece bu olgu, o zamanın endüstri gücü, ham madde, ekonomik kaynak ve insan gücü açısından ABD ile boy ölçüşemeyecek olan Japonya’nın neden ABD’ye saldırım onun bütün öfke kin ve nefretini üstüne yönlenmesini açıklamaya yetmez.

Pearl Harbour baskını ile ilgili incelemelerin ezici bir kısmı ABD’nin Japonya’nın Fransanın işgal altındaki hükümeti tarafından yönetilen Indoçin’i işgal etmesi üzerine bu ülkeye (şimdilerde İran’a ve Küba’ya yaptığı gibi) ekonomik bir ambargo uygulamasına değinmez. ABD’nin ham madde özellikle petrol açısından dışa bağımlı olan Japonya’ya petrol ambargosu uygulayarak onları köşe kıstırması; Japonların gözlerini Hollanda ve İngiliz sömürgeleri olan bugünkü Malezya ve Endonezya’da bulunan petrol kaynaklarına çevirmesine neden olmuştur. Japonya’nın bu ülkelerde bulunan enerji kaynaklarını hâkimiyeti altına almasının önündeki en büyük ve etkili engel ABD idi. İngiltere o sırada Almanlar ile uğraşıyor ve değil sömürgelerinin geleceğini düşünmek Almanların Manş Denizi’ni geçmesini engellemeye çalışıyorlardı. Hollanda zaten işgal edilmişti.

Japonlar kendilerince ABD’nin kendilerini soktukları kapandan çıkış yolunu ABD’ye saldırmakta görmüşlerdi. Tıpkı köşeye kıstırılan bir hayvanın, kendini kıstırana saldırması gibi. Japonların kurdukları soğuk mantık iki deniz gücü olan bu ülkelerden biri donanmasını büyük bir kısmını kaybederse diğerini rahat bırakacağını öngörüyordu. Pearl Harbour saldırısının arkasındaki mantık ve amaç budur.

Gerisi tarih.