28/10/2010

EuroNaval 2010: Avrupa'dan Yeni Tasarımlar

Paris, Le Bourget'te 25 Ekim günü başlayan EuroNaval 2010 fuarında, dünya donanmaları için önerilen çok sayıda yeni teknoloji ve sistem sergileniyor.

37 ülkeden toplam 400 firmanın katıldığı EuroNaval 2010, dünyanın en önemli askeri denizcilik etkinliklerinden. Fuara Türkiye'den sadece Gate Elektronik, MilSoft ve Yonca Onuk firmaları katılıyor.


29 Ekim'e kadar sürecek fuarda bu sene Fransız ve İspanyol tasarımları ön plana çıkmış.
SMX-25 tasarımı. Fotograf: Mer et Marine

Fransız DCNS firması, SMX serisi kavramsal denizaltı tasarımlarına bir yenisini, SMX-25'i eklemiş.

Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen bir tasarıma sahip olan SMX-25 aslında suüstü gemi özelliklerine (de) sahip olan bir denizaltı. Botun tasarımında en ön planda sürat tutulmuş; kriz bölgelerine hızla intikâl etme kabiliyetine sahip olması amaçlanmış. Tekne formunun yanısıra son derece güçlü konvansiyonel bir tahrik sistemine sahip olan SMX-25'in satıhta sürati 38 deniz mili, dalışta ise 10 deniz mili. 109m toplam uzunluğa sahip olan denizaltı-gemi toplam 16 adet füze, 4 adet torpido ile donatılmış ve insansız sualtı ve hava araçları taşıyabiliyor.

Görev olarak keşif, istihbarat, özel kuvvet operasyonu öngörülmüş; ağır bir silah donanımına sahip değil. Başka bir deyişle düşman suüstü ve denizaltı gemilerini avlayacak değil, kuvvet aktarımı (force projection) kapsamında kullanılacak bir unsur olarak planlanmış.

Menzili 2,000 deniz mili olan SMX-25'in uskurları, podlar ile tekneye bağlanmış. Bunun da manevra yeteneğine katkı sağlaması amaçlanmış. 27 kişilik bir mürettebata sahip olan denizaltı-geminin dalmış durumda deplasmanı 4,850t, satıhta deplasmanı ise 2,850t.

AdvanSea tasarımı. Fotograf: Mer et Marine
DCNS'nin tanıtımını yaptığı bir başka kavramsal tasarım çalışması ise AdvanSea firkateyni.

La Fayette sınıfı hafif firkateynlerin yerini almak üzere tasarlanan AdvanSea'nin başlıca görevleri karakol, suüstü ve sualtı muharebesi ile keşif, gözetleme olarak belirlenmiş. 120m uzunluğa ve 4,500t deplasmana sahip geminin tekne ve üstyapısında radar, elektrooptik ve görsel izi asgari seviyede tutacak tasarım ve inşa tekniklerinin kullanılması öngörülmüş.

AdvanSea'nin tamamen elektrik enerjisi üzerine kurulması tasarlanan tahrik sisteminin 20MW (yaklaşık 26,820bg) gibi oldukça yüksek bir güç çıktısı üretmesi bekleniyor. Ana silah olarak yönlendirilebilir enerji silahı düşünülmüş. Ana silahın ihtiyaç duyacağı yüksek enerjiyi karşılamak üzere tahrik sisteminin tasarımında süperiletkenler ve yakıt hücreleri başta olmak üzere teknolojinin ulaştığı en son nokta zorlanmış.

EuroNaval 2010'da sergilenen AdvanSea maketi.
Fotograf: Combat Fleet of the World
Geminin görsel olarak dikkat çeken bir tasarım özelliği, iki adet iniş pistine sahip olması. Helikopter hangarının hemen üstünde insansız hava araçları (İHA) için bir pist daha bulunuyor. Savaş gemilerinde kullanımı gittikçe yaygınlaşan dikey iniş kalkış kabiliyetli İHA'lar, AdvanSea'nin tümleşik bir unsuru olarak değerlendirilmiş. Gemide ayrıca insansız deniz araçları ve özel kuvvet operasyonları için şişirilebilir botlar da bulunuyor.

Ana silaha ilave olarak kullanılan güdümlü füzelerin fırlatıldığı dikey lançerler, gövde içine gömülmüş. Üst yapının dört köşesinde çok amaçlı aktif sıralı dizin radarlar bulunuyor.

Ayrıca doğaldır ki, Ağ Merkezli Muharebe kavramının uzantısı olarak geminin diğer tüm ulusal ve müttefik unsurları ile eşgüdümlü harekât icra etmesine olanak sağlayan C4ISR sistemleri bulunuyor.

EuroNaval 2010'da sergilenen F2M2 maketi.
Fotograf: Combat Fleet of the World
EuroNaval 2010'da dikkat çeken bir diğer tasarım, İspanyol Navantia tersanesinin F2M2 firkateyni.

Trimaran formunda bir tekne yapısına sahip olan gemide, üç adet su jetini besleyen bir CODLAG (Combined Disel Electric and Gas) tahrik sistemi bulunuyor. 140m uzunluğa ve 4,000t deplasmana sahip olan F2M2'nin tüm algılayıcı ve muhabere sistemleri, köprüüstünde bulunan ve baca ile birleşen yapı içine gömülmüş. Bu detayı ilk gördüğümde, başta FF-1052 Knox sınıfı olmak üzere çok sayıda firkateynin ayırt edici özelliklerinden, radar anten mastı ve baca bileşimi "Mack"ın (Mast + Smokestack) 21. Yüzyıl yorumu olarak yorumladım.

Aynı anda iki adet NH-90NFH tipi helikopterin iniş kalkışına müsait genişlikte bir piste sahip olan F2M2'nin ana silahı olarak 76mm/62 Oto Melara top düşünülmüş. 8 adet gemisavar füze ile donatılan firkateynde, helikopter hangarının hemen üstüne yerleştirilmiş, özsavunma maksatlı bir adet 30mm yüksek atış süratli top bulunuyor. Ayrıca baş topun hemen arkasında, güdümlü füzeler için dikey atış lançerleri bulunuyor. İnsansız deniz araçları ve şişirilebilir botlar için de bir giriş - çıkış hangarı mevcut.

Umarım yakın gelecekteki EuroNaval'larda Türk tasarımı bu tür fütüristik gemileri görme imkânımız olur. Yukarıda tanıtmaya çalıştığım üç tasarım belki hiç bir zaman inşa edilmeyecek. Ancak tasarlayan tersanelerin vizyon, hayal gücü, teknoloji ve bilgi birikimlerinin birer göstergesi olarak büyük önem taşıyorlar.

Hiç yorum yok: