12/08/2010

Ağustos Tankları

Rusya - Gürcistan arasında cereyan eden Kafkasya Savaşı'nın üzerinden iki yıl geçti. Savaşın doğrudan sonucu olarak Rusya'nın Kafkaslar'daki askeri varlığı hatırı sayılır artış gösterdi: 58. Ordu öncelikli olmak üzere yoğun bir modernizasyon ve teşkilat yenilenmesi faaliyeti sürdürülüyor (Bu bağlamda Russian Military Reform blogundaki Vostok 2010 tatbikatına dair yazıları tavsiye ederim). Öte yandan Gürcistan da yaralarını sarmaya, ordusunu daha da güçlendirmeye çalışıyor.

Savaşın ikinci yılında, Rus Centre for Analysis of Strategies and Technologies (CAST) düşünce kuruluşu,  Ruslan Puhov'un editörlüğünü yaptığı, "The Tanks of August" (Ağustos Tankları) başlıklı bir kitap yayınladı.

Kitap aslında, savaşa dair makalelerin bir araya getirilip düzenlenmiş bir hali. Ele alınan konular şu şekilde:

1. Gürcistan Silahlı Kuvvetleri'nin 2008 savaşına kadarki modernizasyon faaliyetleri
2. 2008 savaşının kronolojisi
3. Rus - Gürcü gerginliğinin askeri boyutu
4. Savaştaki Rus Hava Kuvvetleri kayıpları
5. Savaşın sona ermesinden sonra Gürcü Silahlı Kuvvetleri'nin durumu
6. Savaştan sonra Rus güçlerinin Abhazya ve Güney Osetya'daki konuş durumu
7. Rus ve ayrılıkçı güçlerin kayıpları
8. 2000 - 2009 arası dönemde Gürcistan'a yapılan silah sistemi sevkiyatları
9. 12.08.2008 itibari ile Gürcistan'daki Rus askeri birlikleri
10. 12.08.2008 itibari ile Gürcü Silahlı Kuvvetleri

Her ne kadar bir Rus düşünce kuruluşu tarafından kaleme alınmış olsa ve bu nedenle tarafsızlığı konusunda temkinli olunmasında fayda bulunsa da, "Ağustos Tankları", Kafkasya Savaşı ile ilgili yayımlanan şimdiye kadar gördüğüm en derli toplu ve bilgi-yoğun çalışma. Rus Hava Kuvvetleri'nin durumu ve savaşta oynadığı rol ile savaşalanı istihbaratının önemini vurgulaması açısından da ayrıca değerli bir çalışma.

Kafkasya, Rus Silahlı Kuvvetleri ve Karadeniz Havzası'ndaki güçler çatışmasına ilgi duyan herkese tavsiye ederim.

Kitabın tamamını http://www.cast.ru/eng/?id=386 adresinden pdf olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu adreste ayrıca savaşla ilgili detaylı bir harita da mevcut. Kitabın ciltlenmiş halinin de siparişi aynı adresten verilebiliyor, nakliye masrafı alınmıyor.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Konu hakkındaki çalışmaları ulaşıp bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim sayın Arda Mevlütoğlu...


Bu savaş hakkında, Türkiye'nin aktif siyasetinin Gürcistan'ı Rusya'ya yedirmemek olarak belirlendiği söyleniyor. Acaba siz ne düşünüyorsunuz?


Teşekkür ederim

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Merhaba,

Öncelikle ilginiz için ben teşekkür ederim.

Türkiye, 2008 savaşından önce Gürcistan'ın en büyük askeri malzeme ve teçhizat tedarikçilerinden biri olmuştu. Buna ilaveten Gürcü üslerinin yeniden inşası ve yenilenmesi, Gürcü askeri personelinin eğitimi gibi konularda bu ülke ile yoğun işbirliği bulunmaktaydı. Bu işbirliği savaştan sonra da hız kesmemişe benziyor. Siyasi ve ekonomik ilişkilerin de güçlü olduğundan bahsedilebilir - Abhazya odaklı ekonomik çıkar ve kültürel bazı "sıcak noktalar" bulunmakla birlikte.

Bu açıdan bakıldığında evet, Gürcistan'ın arkasında güçlü bir Türkiye desteği bulunduğundan bahsedebiliriz. Ancak bu sıcak ilişkinin amacı ve niteliği nedir? Rusya ile aramızda bir çeşit tampon teşkil etmesinin istenmesi mi? Kafkasya'da Azerbaycan ile birlikte bir sıçrama tahtası, köprübaşı olması mı? Bence ikisinden de bir miktar var. Ancak şu da ilginç: Gürcü ordusuna bu kadar yoğun destek yapan Türkiye, Rusya ile giderek güçlenen ekonomik ve siyasi ilişkilere de sahip.

Sevgi ve saygılarımla,

Arda Mevlütoğlu