11/05/2010

Türk Bölgesel Yolcu Uçağı Projesi

27 Eylül - 1 Ekim 2009'da gerçekleştirilen 10. Ulaştırma Şurası'nda belirlenen hedeflerden biri olan havayolu taşımacılığının güçlendirilmesi ve milli olanaklarla bölgesel uçak geliştirilmesi için somut adımlar atılmaya başlandı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Şura'dan kısa süre sonra bu konuda demeçler vermiş, "artık uçak yapma zamanı geldi" demişti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nin (İTÜ UUBF) öncülüğünde 18 Mayıs günü İTÜ Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde "Türk Bölgesel Yolcu Uçağı Çalıştayı" düzenleniyor.



Başkanlığını İTÜ UUBF Dekanı Fevzi Ünal'ın yaptığı çalıştaya TAI, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, THY, ASELSAN, Alp Havacılık, ve İTÜ'den çok sayıda havacılık otoritesi ve bilimadamı katılacak.

Çalıştay'ın amacı şu şekilde özetlenmiş: "... Türkiye'de yerli yolcu uçağı tasarım ve üretimi çalışmaları konusunda ülke yeteneklerinin ortaya koyulması, güçlendirilmesi gereken unsurların belirlenmesi, tasarlanacak uçak veya uçakların ihtiyaçları karşılayacak şekilde genel özelliklerinin tartışılması amaçlanmaktadır. Çalıştay, ‘İhtiyaç’ ve ‘Teknoloji’ konulu iki panel içerecektir. Paneller, Türkiye’deki yolcu uçağı kullanan ihtiyaç sahipleri ile uçak ve alt sistemleri konusunda teknolojik ve bilimsel birikime sahip olan kurumları bir araya getirerek konunun çeşitli yönleriyle irdelenmesine zemin hazırlayacaktır. İlk panelde, kullanıcı konumundaki kamu ve özel kuruluşlarının katılımından,  ekonomik olarak verimli, yurt içindeki mevcut ve muhtemel ihtiyacı karşılayabilecek, yurtdışı pazar fırsatlarını değerlendirebilecek bir uçağın fizibilitesi yönündeki görüşler somutlaştırılmaya çalışılacaktır. İkinci panelde ise, kamu ve özel sanayi kuruluşlarından temsilcilerin katılımı ile, bir yolcu uçağının tasarım ve üretimi bakımından sahip olunan ulusal yetenekler değerlendirilecektir."

Bölgesel bir yolcu uçağı ya da bir hava dolmuşu geliştirilmesi için daha önceden bir girişim yapılmıştı. HD-19 (Hava Dolmuşu 19) adındaki bu umut vaat eden proje ne yazık ki siyasi irade eksikliğinden dolayı hayata geçirilemedi.

Bu sefer olacak inşallah...



Not: Çalıştay duyurusu aşağıdadır. Büyük halini görmek için üzerine tıklayınız.


3 yorum:

zengin dedi ki...

guzel,hos da thy ya da diger turk hava yolu sirketleri henuz cok erken olsa da ucak almayi taahhut edecekler mi acaba, boyle bir garanti olmadan proje olu dogar zaten.

OrhanÇetinkaya dedi ki...

bildiğim kadarıyla onur air böyle bir taahhutte bulunmuş. hem üretildiği takdirde havayolu şirketleri için de avantajlı olacaktır.

Adsız dedi ki...

THY Teknik şirketinde (Türk Hava Yolları'nın uçak bakım/onarımının yapıldığı yer) bir süre bulundum. Kesinlikle ve kesinlikle çok yararlı ve ekonomik olacaktır. Ben size ufak bir örnek vereyim siz tablonun büyüğünü düşünün.

Ufak bir plastik pul için 50TL verilmekte. Türkiyede pul yok mu ? derseniz. Var ama kullanamazsınız... Amerikadan getirteceksin o pulu...