16/05/2010

Eurofighter (da) Romanya'nın Peşini Bırakmıyor

Karadeniz göklerinde rekabet kızışmış durumda. Bulgaristan'dan sonra (Gripen Bulgaristan'ın Peşini Bırakmıyor)  Romanya'dan da yeni ve ilginç bir teklif haberi geldi, yeni savaş uçağı ihtiyacı ile ilgili olarak.

DefenseNews'ın 13 Mayıs tarihli haberine göre, Eurofighter konsorsiyumu Romanya'ya, eğer ikinci el F-16 alımından vazgeçip İtalyan Hava Kuvvetleri'nde uçmakta olan 24 adet EF-2000 Tranche 1 serisi Eurofighter almaya karar verirlerse, bu ülkede 5,000 nitelikli eleman için iş fırsatı yaratılabileceğini bildirmiş.



Romanya Mart ayında ABD'den 24 adet ikinci el F-16C/D Block 25 alımına karar vermişti. Savunma bütçesi daralan ve ekonomik sorunlarla boğuşan Balkan ülkesi, ABD ile yakın ilişkileri çerçevesinde uzun süredir gündeminde olan modern savaş uçağı alımı çerçevesinde, "stratejik müttefiki"ne yönelmişti.

Romanya'nın orijinal planı 48 adet yeni savaş uçağı tedariği şeklindeydi. Nitekim ABD ile yürütülen görüşmeler 24 adet ikinci el F-16 ile 24 adet yeni F-16 ve ilgili silah ve sistem alımını kapsıyordu. İtalya da uzun süredir ikinci el EF-2000 alımı için kulis yürütmekteydi.

Eurofighter'ın bu son teklifindeki toplam maliyet, tüm lojistik altyapı ve destek ile birlikte yaklaşık 1.3 Milyar Dolar civarında. DefenseNews'a göre bu fiyat, ABD'den alınacak ikinci el F-16'ların toplam maliyeti ile aşağı yukarı aynı.

Eurofighter'ın teklifinin ikinci el kullanılmış EF-2000'leri kapsamasına rağmen 100% offset, 5,000 adet nitelikli eleman için istihdam gibi avantajlar içermesi, satışın Eurofighter için taşıdığı önemin göstergesi. Kısa zaman içinde Gripen'dan da bir karşı hamle beklenebilir.


Hiç yorum yok: