11/03/2010

Deprem Şili Deniz Kuvvetleri'ni (de) Kötü Vurdu

8.8'lik Şili Depremi, korkulandan daha az zaiyata sebep oldu, hele hele 6 şiddetindeki bir depremin Türkiye'de yarattığı şok ve yıkımı hesaba katarsak.

Bu depremden en çok zarar görenlerden biri kuşkusuz Şili ve Ekvador Deniz Kuvvetleri oldu.

http://www.youtube.com/watch?v=XzAEuIfn2zo&feature=player_embedded adresindeki videoda, Şili Deniz Kuvvetleri'nin en büyük üssünün uğradığı hasarla ilgili görüntüler var.


http://www.naval.com.br/blog/2010/03/09/chile-base-naval-foi-duramente-atingida-pelo-terremoto/ adresindeki habere göre ise Şili'nin yeni aldığı Scorpene sınıfı Carrera denizaltısı, depremden kısa süre önce limandan ayrılmış, ancak deprem dalgasının etkisiyle deniz tabanına şiddetli şekilde vurarak hasar almış. Hasarının boyutu henüz bilinmiyor. Öte yandan ASMAR tersanesinde modernizasyona tabi tutulmakta olan Şili'nin Tip 209 sınıfı Simpson ve Ekvador'un yine Tip 209 sınıfı Shyri denizaltıları ise ağır hasar aldı. Shyri denizaltısı Şubat 2003'te bir yangın sonucu ağır hasar almıştı.

Depremden sonra Ekvador'un elinde denizaltı olarak sadece Huancavilca kaldı. Şili'de iki adet Scorpene ve iki adet Tip 209 bulunmaktaydı.

Deprem sonucu üsteki İsrail yapımı Sa'ar 4 sınıfı bir hücumbotun da hasar aldığı belirtiliyor.

Şili'nin en önemli askeri tersanesi olan ASMAR'da (Astilleros y Maestranzas de la Armada) OPV-80 Piloto Pardo sınıfı karakol tekneleri de inşa edilmekteydi. Bu projenin de olumsuz etkilenmiş olması muhtemel.

"Bir deprem ülkesi olan Türkiye" ile başlayan basmakalıp cümleler kurmak istemiyorum. Bu doğa olayının neden olduğu felaketin çok boyutluluğu ve gösterilen kayıtsızlığın muazzamlığı karşısında kelimeler yetersiz kalıyor.

Hiç yorum yok: