17/02/2010

Tasarla Yap Uçur 2010

Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü'nün (American Institute of Aeronautics & Astronautics; AIAA) her sene düzenlediği bir uçak tasarım yarışması var, adı Design Build Fly (DBF).

Bu yarışmada, katılan üniversitelerin takımları uzaktan kumandalı bir uçak ile, içeriği her sene değişen görevleri başarmaya çalışıyorlar. Bu görevler genelde belli bazı yükleri taşıma, belli manevraları gerçekleştirme, belirlenmiş elektrik, mekanik ve yapısal sınırların içinde kalma ve zamana karşı yarış şeklinde oluyor. Toplam puan ise hem bu kriterleri karşılama oranı hem de proje raporunun içerik ve niteliğine göre belirleniyor.

DBF yarışması, uçak - uzay ve havacılık mühendisliği öğrencilerine ekip çalışması, proje yönetimi ve havacılık mühendisliğinin temelleri hakkında çok değerli tecrübeler kazandırıyor. Zaten bu yüzden de bu yarışmanın esas amacı kazanmak değil, başarılı bir ürün ortaya koyup en azından tekerlerini yerden kesebilmek.



İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde öğrenci iken, DBF 2000 yarışmasına katılan "The Bosphorus Blue" ekibinin bir üyesiydim. Uçağımız çok büyük bir başarı kazanmadı ancak bu proje bana ve ekip arkadaşlarıma büyük tecrübeler kazandırdı.

İşte bu yarışmanın faydalarını ve potansiyelini iyi değerlendiren Hava Harp Okulu, DBF'yi Türkiye'ye, Türk mühendislik öğrencilerine yönelik olarak uyarladı ve "Tasarla Yap Uçur" yarışmasını düzenledi. Bu yarışma havacılık ve savunma sanayiine yönelik olarak yetişmiş ve tecrübeli mühendis yetiştirmesine ilaveten, havacılık merak ve sevgisini perçinleme görevini de üstleniyor. Özellikle İnsansız Hava Araçları (İHA) konusunda kendisine uzun vadeli bir yol haritası çizmeye çalışan Türkiye için bu tür bir ulusal yarışma son derece önemli. Desteklenmesi ve yaşatılması gerekiyor.

Düşünen, düzenleyen ve destekleyen başta Hava Harp Okulu olmak üzere tüm şahıs ve kurumlara teşekkürler...

Not: TYU 2010 ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.hho.edu.tr/tyu2010 adresinden ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok: