08/08/2008

Kafkasya'da Savaş - 08.08.2008


Uzun süredir barut fıçısı halindeki Kafkaslar'da dün gece itibariyle tehlikeli ve şiddetli bir dönem başlamış görünüyor.

Gürcistan ve ayrılıkçı cumhuriyet Güney Osetya güçleri arasında, ateşkes konusunda görüş birliğine varılmasından birkaç saat sonra şiddetli çatışmalar başlandı. İlk gelen haberlere göre Gürcü mekanize birlikleri Güney Osetya'nın başkenti Şinvali'ye bir harekât başlattı. Gürcü birlikleri nin Şinvali'nin çevresindeki 11 yerleşim birimini kontrol almış durumda olduğuna dair iddialar var. Çatışmalarda en az 15 kişinin öldüğü belirtiliyor.



Alman Basın Ajansı'nın (DPA) haberine göre Gürcistan Sağlık Bakanlığı, Ayrılıkçı Osetya birliklerine ait iki Su-25 "Frogfoot" taarruz uçağının topraklarına 08.08.2008 saldırı düzenlediğini, buna karşılık olarak 5 adet Gürcü savaş jetinin ayrılıkçı güçlere ait hedefleri tahrip ettiğini duyurdu.




Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Gürcistan'ın harekâtının başlamasını takip eden saatlerde Rus Hava Kuvvetleri'ne (VVS) ait üç adet Su-24 "Fencer" tipi taktik taarruz uçağı, Kareli bölgesindeki polis merkezini bombaladı. Hürriyet'in konuyla ilgili haberine göre Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Rus bombardıman uçaklarının Kareli kentindeki polis merkezini hedef aldığını ve buraya iki adet bomba bıraktığını açıkladı. Can kaybı konusunda bir bilgi bulunmuyor.

Aynı habere göre Gürcistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Şota Utiaşvili, Reuters ajansına iki Rus savaş uçağının Kareli, üçüncüsünün ise Gori yakınına bomba bıraktığını, Kareli'de siviller arasında yaralılar bulunduğunu beyan etti.

Gerginliğin tarihçesine ilişkin BBC Türkçe sayfasından:

Güney Osetya, Abhazya gibi, Rusya'ya yakın ayrılıkçı güçlerin denetiminde. Güney Osetya yetkilileri, Gürcistan birliklerinin bölgenin yönetim merkezi Tsinvali ve civar köyleri bombalayarak ateşkesi ihlal ettiğini söylüyor. Yetkililer, bombardımanda 11 kişinin de yaralandığını belirttiler. Güney Osetya ve Abhazya'da yeniden denetimi ele almak isteyen Gürcistan, Rusya'nın bu bölgelerde ayrılıkçılığı özendirdiğini savunuyor. Gürcistan'dan ayrılmalarından sonra çıkan savaşların ardından Rusya bu bölgelere barış gücü göndermişti. Rusya'nın Abhazya'da 2 bin, Güney Osetya'da da bin kadar askeri bulunuyor. Rusya'nın Gürcistan'a ticari yaptırımları kaldırmasına rağmen, iki ülke ilişkilerinde gerginlik son dönemde yeniden artmış durumda.

Gürcistan hakkında: http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCrcistan

Çatışmalar ile ilgili bazı haber sitesi bağlantıları:
http://www.ntvmsnbc.com/news/455621.asp
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7548715.stm
http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2008/08/080808_ossetia_2.shtml
http://www.porttakal.com/haber-gurcistan-osetya-yi-bombaladi-18171.html
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/GaleriDetay.aspx?cid=14880&p=28&rid=2 (Foto Galeri)
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/9611495.asp?gid=229&sz=82690

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Osetya,rusya için tıpkı kıbrısın türkiye için olduğu kadar önemli bir yer.Ruslar stratejik olarak buraları denetimleri altında tutmakta haklılar.Keşke biz de Kıbrıs için aynı şeylere yapabilsek.Bu ordu neden var,savaşmayan, gücünü gösteremeyen bir orduyla kağıt üstünde gurur duymanın ne anlamı var.Artık biz de kendi gücümüzü ortaya koymalıyız.