02/04/2008

Terminatörlerin Kameraları?

CNBC-e Business dergisinin Nisan 2008 sayısının kapak konusunu teşkil eden TSK ve savunma sanayii projelerinin ele alındığı Türk Ordusu 2008 başlıklı makaledeki şu satırlar ilgi çekici:

F-16’lar bomba yağdırırken Terminatörler üzerindeki kameralar aracılığıyla operasyonun görüntüleri Genelkurmay Karargahı’na aktarıldı. Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt bu teknolojiyi “PKK kampları artık bizim için BBG evidir” sözleriyle anlatıyordu. 10 yıl önce böyle bir imkan da mevcut değildi.

Savunma basınında yer alan bilgilere göre THvKK envanterindeki F-4E 2020 (Terminator) darbe uçaklarında EL/M-2032 SAR/GMTI özellikli radar ve eski F-4E'lerimizde de kullanılan AN/ASQ-153 PAVE Spike hedefleme podları bulunuyor.

PAVE Spike birinci nesil bir elektrooptik pod, gündüz şartlarında kullanılmak üzere tasarlanmış bir sistem ve gerçek zamanlı veri iletimi imkanı bulunmuyor.

İsrail Elta firması üretimi olan EL/M-2032 radarı ise son derece hassas bir görüntüleme kabiliyetine sahip olmakla birlikte "BBG evi" ve makaledeki "kamera" ifadesine uyar mı, bilemiyorum.

RF-4E keşif uçakları için planlanan LOROP podlarının tedariği ise, basına yansıdığı kadarıyla, bu podların gerçek zamanlı veri aktarımı kabiliyetlerindeki aksaklıklar nedeniyle iptal edilmişti. Bu iptalin ardından başlatılan TARP (Turkish Aerial Reconnaissance Pod) projesi ise sanırım karar aşamasında.

Makalede mi eksik / hatalı bilgi var (muhtemel) yoksa ben mi haddinden fazla şüpheciyim bilemedim.

Hiç yorum yok: